Home Life Ga je voor de allereerste keer naar een festival? Deze 25 dingen...

Ga je voor de allereerste keer naar een festival? Deze 25 dingen moet je weten!

You can thank us later!

eerste festival
© Getty

Ga je deze zomer naar een festival? En blijf je overnachten op de camping? Zorg er dan voor dat je helemaal voorbereid vertrekt! Je tent en andere standaarddingen heb je vast wel al ingepakt, maar er zijn sowieso noodzakelijke dingen die je nog over het hoofd ziet. Daarom geven wij onze ervaring met festivals graag aan jou door en maakten we een waslijst met dingen die je moet weten.

1. Neem niet té veel kleren mee

In tegenstelling tot wanneer je op vakantie gaat, heb je op een festival geen tien outfits nodig. Een outfit per dag en een paar reservekleren is voldoende.

2. Maar zorg wel voor laagjes

Je hoeft dan misschien geen tientallen outfits in te pakken, maar zorg er wel voor dat je genoeg laagjes inpakt. Overdag is het namelijk héél warm, maar ‘s avonds kan het enorm afkoelen. Hou daar dus rekening mee. Zeker als je in een tent slaapt. Je gaat waarschijnlijk slapen met dikke sokken en een dikke trui en wordt ‘s morgens wakker in je topje.

3. Pak zeker een slaapmasker in

Op een festival wil je het liefst zo lang mogelijk uitslapen, maar in de zomer kan om 6 uur ‘s morgens de zon al op je tent schijnen. Neem daarom zeker een slaapmasker mee, zodat je het daglicht buiten houdt.

4. Zet je tent op een strategische plaats

De positie van je tent is héél belangrijk. Je zet je slaapplek het best ergens op in het midden, maar aan een herkenbaar punt, zodat je hem ‘s nachts nog terugvindt. Dicht bij een hek of de Dixies zet je je tent beter niet. Tenzij je wilt dat ze er tegen plassen of je de hele tijd last wil hebben van geurtjes.

5. Maak je eigen tent herkenbaar

De kans zit er dik in dat iemand dezelfde tent als jij zal hebben. Zorg er dus voor dat je je eigen tent gemakkelijker terugvindt door bijvoorbeeld er een lintje aan te hangen.

6. Neem geen waardevolle spullen mee

Hou er rekening mee dat je echt al-les kan kwijtraken of alles kan gestolen worden op een festival. Neem dus zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee. Persoonlijke voorwerpen, zoals een ring of zonnebril, laat je dus beter thuis. Ook dure make-up kan al snel verdwijnen, neem daarom goedkope alternatieven mee. Je gsm, geld, powerbank – dus dingen die je niet kan missen – hou je constant bij je.

7. Zet je stoeltjes in je tent

Heb je stoeltjes of andere kampeerspullen mee om het gezellig te maken? Zet die dan in je tent telkens wanneer je vertrekt. Ook ‘s nachts wanneer je slaapt, verstop je ze beter ergens. Andere festivalgangers grijpen namelijk in het voorbij wandelen maar al te graag een stoeltje mee.

8. Neem genoeg powerbanks mee

Naast het logische feit dat je je gsm zeker moet opladen vlak voor je vertrekt, neem je beter ook genoeg powerbanks mee. Een powerbank is de investering waard als je naar een festival gaat. Je kan je gsm misschien wel opladen aan bepaalde oplaadstations, maar die zijn ook heel beperkt. Geloof het, je zal ons enorm dankbaar zijn voor deze tips als je het hele festival lang foto’s en video’s kan maken en posten!

9. Vergeet je niet in te smeren

Zonnecrème is, naast een powerbank, toch wel het allerbelangrijkste item dat je vast over het hoofd ziet bij het inpakken. Zeker met de hete temperaturen is het belangrijk dat je je huid beschermt tegen de zonnestralen. Smeer je dus ‘s morgens goed in met een hoge factor. Zo ben je tijdens het dansen helemaal beschermd!

10. Let op voor een zonneslag

Niet enkel insmeren is voldoende. Wanneer de blakende zon op je hoofd schijnt tijdens het dansen of chillen, kan je al snel een zonneslag krijgen. Neem daarom een cool petje of hoedje mee en hou het op! Het is ook van belang dat je veel water drinkt zodat je gehydrateerd blijft.

11. Antibacteriële gel is onmisbaar

Op een festival kan je niet verwachten dat alles squeeky clean is. Je kan ook niet om de vijf minuten je handen wassen, dus zorg ervoor dat je zeker antibacteriële gel bij hebt.

12. Kies voor een opblaasbare matras en geen matje

Je wilt misschien geld en plaats besparen door een matje aan te schaffen in plaats van een opblaasbare matras, maar dat is geen goed idee als je je rug wilt sparen. Denk er ook aan dat het je eerste festival is en waarschijnlijk niet je laatste. Een matras kopen is dus een investering. Je zal er nog héél lang plezier aan beleven!

13. Vergeet je kussen niet

Een kussen is geen overbodige luxe als je beseft dat je vier nachten in een tent slaapt. Je nek zal je dankbaar zijn!

14. Kies voor de hoekjes bij de Dixies

Iets waar je waarschijnlijk tal van keren over zal klagen tijdens het festival zijn de toiletten. Een Dixie is al niet de ideale plek om je behoefte te doen en die lange wachtrij kan je al helemaal missen. Een tip om sneller vooruit te geraken? Kies voor de toiletten in de hoeken. Daar is er vaak één rij voor drie toiletten.

15. Vergeet je regenjas niet

Ook al is het dertig graden buiten, schijnt de zon volop en is er de komende vier dagen mooi weer voorspeld, onthoud dat je nog steeds in België woont. Uit ervaring weten we dat het weer heel snel kan keren. Een regenjasje kan dus zeker van pas komen.

16. Neem slippers mee voor in de douche

Tenzij je graag met wratten of schimmels terug naar huis keert, zijn slippers handig om bij te hebben. Er douchen zodanig veel mensen na elkaar dat het onvermijdelijk is om bepaalde dingen over te krijgen.

17. Spreek af wie wat meebrengt

Je zal al genoeg gewicht mee moeten sleuren, dus het is misschien handig om af te spreken met vriendinnen wie wat meebrengt qua producten. Denk maar aan shampoo, douchegel, gezichtreiniger, vochtige doekjes…

18. Vochtige doekjes zijn je beste vriend

Vochtige doekjes voor je handen en gezicht, maar ook voor down under zullen van pas komen tijdens het festival!

19. Droogshampoo is altijd handig

Heb je geen zin om je haar te wassen? Zorg dan zeker dat je droogshampoo bij hebt! Met al dat zweten, zal je het sneller nodig hebben dan je denkt.

20. Zet je ouders en vrienden onder ‘ICE’ in je gsm

Het is voor hulpverleners en de politie moeilijk te achterhalen wie ze moeten bellen in geval van nood. Zet daarom je noodcontactpersonen in je gsm onder de naam ‘ICE’ (In Case of Emergency).

21. Lak je nagels

Je kan dan nog zo vuil/zweterig zijn, als je (teen)nagels gelakt zijn, zie je er al meteen verzorgd uit. Probeer ze ook zo kort mogelijk te houden, anders kan er sneller vuil onder kruipen.

22. Gebruik bevroren flessen water als koelelementen

Als je een koelbox meeneemt, is het een goed idee om flessen water in te vriezen en die te gebruiken als koelelementen. Zo moet je minder gewicht meesleuren! Zo hou je je drankjes ook langer fris.

23. Vergeet geen medicatie tegen buikloop

Het klinkt misschien heel onsexy, maar sowieso zal iemand in je vriendengroep, of jijzelf, medicatie tegen buikloop nodig hebben. Niet iedereen is namelijk bestand tegen de combinatie van warmte en vet eten! Het is misschien ook een goed idee om af te wisselen in eten en dus niet elke dag frietjes te eten. Hoe lekker en budgetproof het ook is!

24. Zorg dat je weet hoe je je tent weer toeplooit

Als je denkt dat die tent opzetten een heel gedoe is, wacht dan maar tot je hem weer moet toeplooien. Zelfs met zo’n 2 seconde-exemplaar is het geen piece of cake. Zorg er dus voor dat je op voorhand weet hoe die van jou precies werkt. Of neem op z’n minst de handleiding mee. Nog een extra tip: gooi die tent bij thuiskomst niet meteen op zolder, maar pak hem weer uit, spoel hem af als het nodig is en laat hem drogen. Anders mag je volgend jaar in een geurtje slapen.

25. Vergeet de condooms niet

Last but not least: je moet op alles voorbereid zijn, en dus ook op eventuele nachtelijke avontuurtjes. Vergeet dus zeker geen condooms. De festival vibes kunnen weleens voor hete situaties zorgen. Ook als het gewoon bij orale blijft, maak je gebruik van een rubbertje. Je wilt toch geen soa oplopen deze zomer? Better safe than sorry!

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.