Home Life 7 tips om goede afspraken te maken met je ouders

7 tips om goede afspraken te maken met je ouders

6. Geef ze het voordeel van de twijfel

ouders
Shutterstock

Soms is je mama je beste vriendin, maar af en toe heb je nood aan wat tijd voor jezelf. Daarom is het belangrijk om enkele grenzen op te stellen met je ouders zodat je zeker je eigen leven kan leiden. Niet meteen een makkelijke opgave, maar om jullie te helpen, hebben wij alvast een paar handige tips op een rijtje gezet.

Je ouders zijn vaak de belangrijkste personen in je leven, maar soms gaat het niet altijd even makkelijk tussen jullie. Soms zijn ze te bezorgd of is het moeilijk om met ze te praten. Daarom kan het handig zijn om eens samen te zitten en een paar grenzen op te stellen. Als een vriendin iets doet waar je het niet mee eens bent dan zeg je er toch ook iets van, toch?

Leren voor jezelf op te komen, is dan ook erg belangrijk. Je voelt je meteen opgelucht en ook de relatie met je ouders zal er beter van worden. Hier zijn alvast een aantal praktische tips die kunnen helpen.

1. Spreek een tijdstip af om te praten

Een probleem kan je makkelijk oplossen als het goede moment zich aandient. Vaak krijg je een telefoontje als je net niet thuis bent en dan ben je vaak al lichtjes geïrriteerd. Spreek daarom een tijdstip af dat voor jullie beide goed uitkomt.

2. Zeg duidelijk wat er op je lever ligt

Ondertussen weet je al wat je stoort en wat niet. Zeg bijvoorbeeld dat je het liever niet hebt dat ze je steeds vraagt of je al een vriendje hebt of wanneer ze je er nog maar eens aan doet denken om op tijd naar huis te komen.

3. Blijf volhouden

Kunnen je ouders het toch niet laten? Zeg dan duidelijk dat jullie besproken hebben om het niet meer over dat onderwerp te hebben. Ja, je leeft onder hun dak, maar dat wil niet zeggen dat je geen recht hebt op wat privacy.

4. Voorbereiding is alles

Je ouders aanspreken is niet makkelijk en daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Schrijf bijvoorbeeld een paar puntjes af of oefen het gesprek op voorhand al eens in je hoofd. Denk ook zeker al eens na over hun reactie, zo weet je beter wat je moet zeggen en blijft alles duidelijk.

5. Wees redelijk

Als jij bepaalde eisen hebt, mag je er zeker van zijn dat dit bij je ouders ook het geval is. Luister daarom zeker naar wat ze te zeggen hebben en als ze iets van je vragen, probeer het dan ook te doen.

6. Geef ze het voordeel van de twijfel

We bestempelen onze ouders vaak als de boeman, maar eigenlijk bedoelen ze het niet slecht. Zorg daarom voor een positieve ingesteldheid en wie weet luisteren ze wel naar je. Ook je ouders kunnen je af en toe nog eens verrassen, toch?

7. Blijf positief

Wanneer je je ouders aanspreekt, doe dit dat op een vriendelijke manier. Zeg eerlijk wat je niet graag hebt, maar probeer om een positieve draai aan het verhaal te geven. Zo zullen ze je sneller behandelen als een volwassene. Vergeet ook niet om te zeggen dat je ze graag ziet. Soms heb je gewoon wat tijd en ruimte voor jezelf nodig en daar is helemaal niets mis mee.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.