Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Een scheiding kan enkele gevolgen met zich meebrengen, dus het is belangrijk om te weten hoe je ermee omgaat.

7 concrete tips voor jongeren met scheidende ouders

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Het is nooit leuk als het niet goed gaat tussen je ouders of als je weet dat ze gaan scheiden. Zeker niet als je daar die rollercoaster van gevoelens die je hebt als tiener er nog eens moet bijnemen. Gelukkig bestaan er manieren om het voor jezelf een klein stukje gemakkelijker te maken.


Een scheiding kan op lange termijn enorme invloed hebben op jongeren. Zoals boosheid, (een van de) ouders de schuld geven, minder contact hebben (met een van hen), slechtere schoolprestaties, verantwoordelijk voelen voor je ouders, moeite hebben met vertrouwen in relaties/vriendschap en verlatingsangst. Het is dus belangrijk om te weten hoe je met een scheiding omgaat. Wij vroegen aan Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker, auteurs van het werkboek Als je ouders uit elkaar gaan enkele concrete tips.

1. Zoek informatie op.


Wanneer je jezelf informeert over scheidingen en wat voor invloed dat heeft op jouw leven, kan je een idee krijgen van wat er op je zal afkomen.

2. Neem iemand in vertrouwen.


Het kan opluchten om met iemand te praten over hoe je je voelt. Of dat nu met familie, vrienden of een vertrouwenspersoon is: het kan goed doen. Het is natuurlijk mogelijk dat je je emoties niet wil delen met iemand of dat je het daarmee moeilijk hebt, maar het kan zeker geen kwaad om het een kans te geven.

3. Hou een dagboek bij over hoe je je voelt.


Lukt openhartig praten met iemand echt niet? Of wil je je gevoelens nog op een andere, tweede manier uiten? Dan kan het helpen om je gevoelens op te schrijven in een dagboek. Daarin kan je bijhouden hoe je je voelt op welk moment. Zo krijg je een idee van hoe je in je vel zit en welke omstandigheden je blij of ongelukkig maken. Op die manier krijg je een inzicht op de personen bij wie je je goed of slecht voelt.

4. Besef dat je ook je eigen emoties mag hebben, hoe je ouders zich ook voelen.


Het is belangrijk dat je weet dat alle gevoelens die je voelt oké zijn. Heb je een hele leuke dag gehad? Dan hoef je dat niet te verbergen thuis, omdat je mama of papa verdrietig is omwille van de scheiding. Ben je heel boos of verdrietig over iets dat is gebeurd in je vriendenkring of op school? Verzwijg dat niet voor je ouders, omdat je hen niet wil opzadelen met jouw ‘problemen’.

5. Besef dat het niet jouw taak is om voor je ouders te zorgen.


Tijdens een scheiding krijgen jongeren soms het gevoel dat zij verantwoordelijk zijn voor de ouder(s). Toch is dat niet jouw last om te dragen. Je ouders zijn oud en volwassen genoeg om voor zichzelf te zorgen. Je kan er natuurlijk wel zijn voor hen als je dat wil, en als je dat aankan. Maar het is geen fulltime taak die je op jou moet nemen!

6. Zoek jongeren die in hetzelfde schuitje als jou zitten.


Je bent zeker en vast niet de enige tiener die scheidende of gescheiden ouders heeft. Het kan helpen om met een jongere te praten die hetzelfde meemaakt of heeft meegemaakt. Dat kan op verschillende manieren. Zo kan je bijvoorbeeld op school een gesprek beginnen met een jongere die in een gelijkaardige situatie zit. Is die drempel te hoog? Op awel.be kan je zelf een forum starten en daar je hart luchten. Of zelf reageren op een forum gestart door iemand anders.

7. Durf het te zeggen aan je ouders als iets je dwars zit.


Er zijn twee dingen die je duidelijk mag zeggen tegen je ouders. Het eerste wat je mag communiceren met hen is dat ze zich niet te veel bij hun problemen mogen betrekken. Als de ene ouder iets tegen de andere wil vertellen, moeten ze dat onder elkaar regelen en jou erbuiten houden. Je bent geen boodschapper. Conflicten en meningsverschillen moeten ze niet bespreken als jij erbij bent.

Een tweede – positieve – boodschap die je mag overbrengen is dat je van allebei je ouders houdt. In een scheiding krijg je soms het gevoel dat je moet kiezen tussen hen beiden, maar dat is niet zo. Of dat zou niet zo mogen zijn. Communiceer duidelijk dat je een stukje bent van zowel je mama als je papa en dat je de ruimte moet hebben om met hen beiden een band te hebben. Wat er ook tussen je ouders is gebeurd, dat mag geen invloed hebben op jouw relatie met hen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '