Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Anna Shvets via Pexels

Uit een enquête van het Kinderrechtencommissariaat is onder andere gebleken dat 89% van de jongeren hun vrienden mist.

10 tips hoe je de lockdown kan overleven met minder sociaal contact

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Uit een online-enquête van het Kinderrechtencommissariaat bij 44.000 kinderen en jongeren is onder andere gebleken dat 89% van de jongeren hun vrienden mist en 72% mist zijn/haar vrije tijd. Ook het gemis van familie, school én naar buiten gaan is sterk aanwezig bij de jeugd. Herken jij dit ook? Aan de hand van de resultaten van de enquête zetten wij 10 concrete tips op een rijtje die kunnen helpen om deze periode te overbruggen.

1. Maak samen met je vrienden een bucketlist van alles wat jullie nog samen willen doen


Er stonden vast en zeker een heleboel dingen op de planning die door de coronacrisis nu in het water vallen. Daarom is het een goed idee om een bucketlist te maken met alles wat jij en je vrienden nog samen willen doen. Zo hebben jullie iets om naar uit te kijken van zodra het weer mag!

2. Spreek op een veilige manier regelmatig af met je bubbel


Sinds 10 mei mogen we afspreken met een bubbel van 4 personen. Nu iedereen ondertussen zijn/haar bubbel heeft gemaakt, is het belangrijk om ook regelmatig met die mensen af te spreken. Zo ondervinden jullie minder snel een gevoel van eenzaamheid en voelt het een klein beetje weer aan als ‘normaal’. Respecteer daarbij wel de regels. Dat wil zeggen: spreek zoveel mogelijk buiten af, houd 1,5 meter afstand en spreek niet af als je ziek bent.

3. (Video)bel op een vast moment in de week


Chatten of sms’en is zeker niet voldoende in tijden als deze. Dat heb je misschien ook al aan de levende lijve ondervonden. Het is daarom belangrijk om ook regelmatig te (video)bellen met je vrienden en/of familie. Zo onderhouden jullie het contact en voel je je minder snel eenzaam. Bel als het goed gaat en je over je dag wil vertellen, maar ook als het eens minder goed gaat, want dat kan ook!

4. Blijf positief


Het is soms moeilijk om positief te blijven in tijden als deze, maar toch is het belangrijk om geen negatieve houding aan te nemen. Zo breng je jezelf alleen maar meer van slag. Denk aan goede dingen en herinner jezelf eraan dat dit maar tijdelijk is. Een quote die kan helpen is ‘this too shall pass‘: alles gaat voorbij, dus hou dat zeker in je achterhoofd.

5. Wees creatief


Deze periode is ideaal om je creativiteit de vrije loop te laten. We gaven je al een aantal ideeën voor creatieve activiteiten die je in je eentje en binnenshuis kan doen, maar zo zijn er vast nog een heleboel dingen die je op veilige afstand en met vrienden buiten kan doen. Denk maar aan het verzinnen van TikTok-dansjes bijvoorbeeld! Zorg wel voor die anderhalve meter afstand tussen elkaar. Wil je er een leuk weekend van maken? Dat kan met deze creatieve ideeën.

6. Kom regelmatig buiten


Het is soms verleidelijk om je vrije tijd te spenderen met spelletjes en Netflix, maar het is belangrijk dat je ook voldoende buitenkomt en beweegt. Ga sporten, alleen, met je gezin of met je bubbel. Zo kan je bijvoorbeeld rolschaatsen of gaan lopen. Ben je niet zo sportief aangelegd, dan is een rustige wandeling of een fietstochtje in je buurt een mooi alternatief. Of zelfs een TikTok-dansje aanleren in de tuin is al goed! Ben je nog niet zo vertrouwd met het platform? Dan zijn deze dansjes voor beginners ideaal voor jou.

Is de reden dat je niet naar buiten gaat, omdat je je dan minder veilig voelt? Probeer het dan stap voor stap. Kies – in de mate dat het mogelijk is – voor een rustige locatie waar niet veel mensen zijn, draag zeker een mondmasker, zorg voor handgel zodat je altijd en overal je handen kan ontsmetten en houd zeker 1,5 meter afstand van iedereen. Dat kan al helpen om je veiligheidsgevoel een klein beetje terug te winnen. Lees zeker ook deze tips als je je angstig voelt.

7. Probeer nu extra te focussen op wat echt belangrijk is


Deze tijd is goed om na te denken over wat er echt toe doet in jouw leven. Focus dan ook echt op wat belangrijk is, zoals een goed contact met je vrienden en familie, maar ook schoolwerk en selfcare zijn van belang. Wat is voor jou heel belangrijk?

8. Neem voldoende tijd voor jezelf


Ook al kan je nu afspreken met je bubbel en is het belangrijk om tijd met je gezin te spenderen en om regelmatig te bellen met je andere vrienden, toch is het ook goed dat je genoeg tijd neemt voor jezelf. Je hoeft je niet helemaal af te zonderen, maar kom af en toe tot rust op je eentje. Ook tussen het studeren door neem je best voldoende pauzes.

9. Zit je met zorgen? Praat erover


Krop je gevoelens zeker niet op. Nu is het belangrijker dan ooit dat je vertelt hoe je je voelt. Kan je niet praten met je vrienden of familie? Of wil je gewoon eens een andere stem horen? Als je het even moeilijk hebt, dan kan je terecht op awel.be of kan je gratis bellen naar 102. Zij luisteren naar alle kinderen en jongeren en sturen hen eventueel door naar de juiste instantie. Awel lanceerde onlangs ook een reclameboodschap om je een hart onder de riem te steken.

10. Hou je niet 24/7 bezig met sociale media


We weten al langer dat sociale media niet altijd zo’n positieve invloed heeft op je zelfbeeld of mindset. Neem daarom voldoende breaks van Instagram, Snapchat, Facebook en zelfs TikTok. Een socialmediadetox, ook al is het maar voor een dag, kan veel goeds doen. Hou je zeker niet 24/7 bezig met de platformen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '