Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

5. Zeg ‘nee’ zonder te veel details te geven.

7 tips om probleemloos nee te leren zeggen

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Jij had een heerlijk Netflixavondje gepland, tot je tante vraagt om op je kleine neefje of nichtje te letten. In je hoofd speelt het ene excuus na het andere, maar jij zegt al automatisch ja! Klinkt bovenstaande situatie jou ook zo bekend in de oren? Dan hebben wij misschien weleens de oplossing voor jou. Lifecoach Johanna Dumon heeft namelijk zeven tips ontwikkeld die jou zouden moeten helpen om het magische woordje ‘nee’ uit te spreken. Klaar om de koningin der assertiviteit te worden?

1. Vraag jezelf af waarom je steeds ‘ja’ zegt


Is het omdat je anderen altijd wil plezieren? Of omdat je misschien niet over de nodige dosis zelfvertrouwen beschikt? Zorg er in ieder geval voor dat je een positief beeld van jezelf schept. Noteer bijvoorbeeld elke dag drie positieve dingen die je in de loop van de dag gedaan hebt en die je gelukkig maakten.

2. Denk na over wat je wilt


Het is uiteraard belangrijk dat je weet wat je wilt. Gooi die verwachtingen van anderen overboord en denk aan jezelf. Wil je meer tijd doorbrengen met je gezin? Of heb je meer behoefte aan wat me-time? Geef dan een aantal sociale verplichtingen op die te veel van je vrije tijd in beslag nemen. Probeer precies te definiëren wat je behoeften zijn, wat je gelukkig maakt en wat jou de nodige stress bezorgt. Dankzij deze kleine analyse kan je orde op zaken stellen in je activiteiten en jezelf er niet meer door verliezen.

3. Gun jezelf wat tijd


Krijg je een vraag via WhatsApp of via een sms’je? Antwoord dan niet meteen. Als iemand je face to face iets vraagt, vraag dan ook eerst wat extra informatie voor je meteen ‘ja’ zegt. Je hebt het volste recht om na te denken. Doordat je net een stapje terug zet in het gesprek, creëer je een goede strategie om je gewoonte van jaknikken te doorbreken.

4. Toon begrip


Je hoeft uiteraard niet telkens ‘nee’ te zeggen wanneer men je iets vraagt. Het belangrijkste is dat, als je op het punt staat om een verzoek te weigeren, je luistert naar wat die persoon te zeggen heeft. Misschien kan een eenvoudig advies hem of haar al helpen. Soms is dat al voldoende voor de andere persoon om te beseffen dat hij of zij het wel eens even goed alleen kan.

5. Zeg ‘nee’ zonder te veel details te geven


Als je op een verzoek ‘nee’ zegt, kan je je beslissing natuurlijk rechtvaardigen door te zeggen dat je de tijd er bijvoorbeeld niet voor hebt. Toch is het belangrijk dat je je niet verplicht voelt om te veel details te geven. Hoe meer je jezelf bloot geeft, hoe meer de kans bestaat dat de ander op je zal inpraten. Sta stevig in je schoenen en geef ook geen valse hoop aan de persoon die je om hulp vraagt.

6. Stel een alternatief voor


Leg uit dat je beslissing te maken heeft met een specifiek verzoek en dat je niet alles zult weigeren. Aarzel dan ook niet om alternatieven voor te stellen. Deze week heb je bijvoorbeeld geen tijd om op de kinderen van je tante te letten, maar volgende week wel.

7. Voel je niet schuldig


Het is niet omdat je ‘nee’ zegt dat je daarom ook meteen de grootste egoïst op deze planeet bent. Doordat je iets weigert, denk je voor een keertje gewoon aan je eigen welzijn. Het is dus eerder een kwestie van gezond verstand. Een oprechte vriendschap is dan ook gebaseerd op respect voor ieders grenzen en behoeften.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '