Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Ivan Aleksic via Unsplash

Als die beelden zonder toestemming verspreid worden, ontstaat er een probleem. 

7 tips voor als je het slachtoffer bent van shame-sexting

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Wat als jij het slachtoffer bent geworden van shame-sexting? Wij hebben 7 concrete tips voor je neergepend die kunnen helpen als jouw foto’s ongewenst verspreid werden.


We gaven je al do’s-and-don’ts bij sexting en vertelden je ook hoe je met de app .comdom veilig kan sexten. Het is belangrijk dat je bij het versturen van naaktfoto’s niet herkend kan worden. Zorg ervoor dat je gezicht niet op de foto staat, dat eigenschappen zoals tattoo’s, piercings en moedervlekken niet te zien zijn en dat je interieur niet herkenbaar is.

Want ook al is het strafbaar om zulke beelden te verspreiden, deze kunnen altijd in verkeerde handen terechtkomen. Pikante berichten sturen op zich is niet erg, het maakt nu eenmaal deel uit van de seksuele ontwikkeling bij jongeren. Het is pas als de privacy geschonden wordt, en die beelden dus verspreid worden, dat er een probleem ontstaat.

Evi Hanssen ging in het VIER-programma ‘Help, Mijn Borsten Staan Online‘ op pad om over het taboe te praten en te luisteren naar de ervaringen van jongeren met pikante foto’s. In de eerste aflevering zien we welke ernstige gevolgen de verspreiding van naaktfoto’s heeft. En hoe jongeren nog steeds foutief denken dat het de schuld is van de verzender en niet van de ontvanger die de beelden rondstuurt.

Shame-sexting


Ook de auteur van ‘Help! Ik sta online’, Francien Regelink, kreeg op haar vijftiende te maken met shame-sexting, dat is als een seksueel getinte foto of video zonder toestemming van de maker wordt verspreid. Met de gids wil ze jongeren en ouders handvaten aanreiken zodat ze weten wat ze in zo’n situatie kunnen doen. Het belangrijkste dat wij hebben opgestoken uit zowel het programma van Evi Hanssen als het boek? Snel zijn is de boodschap als je verdere verspreiding wil voorkomen. Als jij een slachtoffer bent of iemand kent wiens foto’s of video’s verspreid zijn, hebben we nog 7 beknopte tips voor je.

1. Vertel het aan een volwassene


We weten dat het niet simpel is om over seks of andere gevoelige onderwerpen te praten. Toch is het belangrijk dat je het aan iemand vertelt die je vertrouwt. Of dat nu aan een oudere broer/zus, een tante, een volwassene op school of misschien zelfs je mama of papa is. Samen kunnen jullie in actie schieten en volgende stappen ondernemen. Je staat er niet alleen voor!

2. Doe aangifte


Zoals we eerder al zeiden: je eigen naaktfoto’s sturen naar iemand is oké, zolang jij het uit eigen vrije wil doet. Als iemand jouw beelden laat zien aan anderen of ze op het internet gooit, is hij/zij strafbaar bezig en kan je dus klacht indienen bij de politie.

3. Verzamel bewijsmateriaal en stel het veilig


Om aangifte te doen, is het belangrijk dat je het bewijsmateriaal verzamelt. Dat wil zeggen: informatie over de persoon waarvan je denkt dat hij/zij jouw beelden heeft verspreid alsook screenshots van jullie gesprekken en van pagina’s waar je foto’s te vinden zijn. Maar dat is niet alles, om dit zo snel mogelijk achter de rug te hebben, moet je nagaan waar je allemaal te zien bent en – na het nemen van screenshots als bewijs – dit weghalen. Dat kan met verschillende tools, zoals Google Alert en Google Images.

4. Licht de school in


Ook de school kan helpen bij het gemakkelijker maken van je situatie. Zij kunnen ervoor zorgen dat jij je veilig voelt en er niet voortdurend mee geconfronteerd wordt. Daarom is het van belang dat ze op de hoogte zijn van wat er aan de hand is.

5. Praat erover (met een professional)


Ook al is het niet jouw schuld, toch kan jij het gevoel hebben dat dat wel zo is. Zeker als andere mensen opmerkingen gaan geven. Daarom is het belangrijk dat je over jouw gevoelens en gedachten daarbij praat en het liefst met een professional. Dat kan een psycholoog zijn, maar ook bijvoorbeeld een medewerker van Tele-Onthaal.

6. Onthou dat het niet jouw schuld is


We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar weet dat jij niet in fout bent. Het versturen van jouw eigen naaktfoto’s is niet strafbaar en hoort voor sommigen (velen) bij de seksuele ontwikkeling. Als iemand anders jouw beelden verspreidt, is dat immers wel strafbaar. Wees dus niet te hard voor jezelf

7. Weet dat je niet de enige bent


Sexting is iets wat deel uitmaakt van het digitale tijdperk. Het is perfect normaal en maakt je helemaal niet raar. Het is trouwens iets wat zowel tieners als volwassenen doen en je hoeft je er dus niet schuldig of dom over te voelen. Wat niet normaal is? Als deze beelden zonder toestemming worden verspreid. Dan is er geen sprake meer van sexting, maar van shame-sexting of sexting-misbruik.

Wil je meer weten over wat je kan doen als jij of iemand die je kent in zo’n positie terechtkomt? Je leest er alles over in ‘Help! Ik sta online’ (Blossom Books) van Francien Regelink.

Heb je nog vragen? Bij Child Focus kan je 7/7 en 24/24 gratis bellen op het nummer 116 000 of je kan mailen of chatten met een medewerker. Meer info vind je hier. Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '