Home Life Vallen jongeren tot 24 jaar binnenkort onder de categorie adolescent?

Vallen jongeren tot 24 jaar binnenkort onder de categorie adolescent?

Je hoeft toch niet zo snel volwassen te worden als je dacht.

adolescent
Foto: We Heart It

Goed nieuws voor jongeren die nu al een beetje kampen met het peterpansyndroom, m.a.w. voor altijd kind willen blijven. Binnenkort wordt iedereen onder de 24 jaar misschien nog steeds gezien als een adolescent. Die leeftijd lag tot voor kort op 19 jaar.

Het is moeilijk om op de overgang van kind naar tiener, van tiener naar adolescent en van adolescent naar volwassene een bepaalde leeftijd te plakken. Iedereen ontwikkelt zich namelijk op een andere manier en de een is vroeger rijp dan de ander. Wat wel vaststaat, is dat de maatschappij zich hierin aan het ontwikkelen is, waardoor jongeren minder snel volwassen (willen) worden dan vroeger.

10 tot 19 jaar

Jongeren in de leeftijd van 10 tot 19 jaar oud werden altijd gezien als adolescenten, met daarin een periode waarin je pubert. Vanaf hun negentiende werden ze geacht zich volwassen te gaan gedragen en zich op het echte leven te storten. Dat is wat vroeg, als je het ons vraagt.

Gelukkig wordt de perceptie van die term nu wat aangepast. Een Australische wetenschapster pleit er namelijk voor om die leeftijd op te trekken tot 24 jaar. Dit is belangrijk voor de duidelijkheid van wetten en het overheidsbeleid. Heel wat volwassen privileges beginnen namelijk al op de leeftijd van 18 jaar, maar de toepassing van die rollen vindt pas veel later plaats.

Biologisch én maatschappelijk

De definitie van adolescentie is niet zomaar bepaald, daarbij is bijvoorbeeld gekeken naar zowel biologische als maatschappelijke factoren. Onder biologische elementen verstaan we bijvoorbeeld het brein, dat zich na je twintigste blijft ontwikkelen. De hersenen werken steeds sneller en efficiënter. Ook wijsheidstanden komen pas door rond de leeftijd van 25 jaar. Ook maatschappelijke factoren zijn van belang. Jongeren stellen het huwelijk, kinderen krijgen en hun studies uit tot een latere leeftijd, dus moet ook de definitie van de term veranderen.

Dat is dus leuk nieuws voor degenen onder jullie die zich écht nog niet volwassen voelen op hun negentiende. Binnenkort hoeft dat misschien ook niet meer. Studeren, feesten en genieten van het leven tot je 24ste? Waarom niet!

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.