Home Life Wat je wel en niet moet doen als je online gepest wordt

Wat je wel en niet moet doen als je online gepest wordt

Als jij zo'n online pester hebt die je het leven zuur maakt, blijf je best niet bij de pakken zitten.

online gepest
unsplash

Cyberpesten is heel pijnlijk en het komt steeds vaker voor. Je zal wel al verhalen gehoord hebben van gevallen waarin het zelfs heel erg fout afloopt. Als jij zo’n online pester hebt die je het leven zuur maakt, blijf je best niet bij de pakken zitten.

Als iemand je voortdurend op de huid zit met gemene berichtjes, kan je je ongelofelijk alleen gaan voelen. Maar onthou: je bent nooit alleen. Dit zijn de do’s en don’ts als je slachtoffer bent van een of meerdere cyber bullies.

Wat doe je?

1. Praat met iemand

Je ouders of een vriendin: maakt niet uit. Praat er met iemand over die je vertrouwt. Als je het pesten voor jezelf houdt, ga je je nog meer alleen voelen. Deel je geheim, zodat anderen je kunnen helpen. Je hebt absoluut niets om je over te schamen.

2. Negeer de pestkoppen

Als jij continue ingaat op de berichten van de pestkoppen, vinden zij dat alleen maar leuk. Negeer ze, en leg je laptop of smartphone weg. Als je niet reageert, zullen ze zich al snel vervelen en misschien stoppen ze wel vanzelf met je lastig te vallen.

3. Zorg voor bewijsmateriaal

Is het pesten echt heel hevig en gaat het volgens jou niet zomaar stoppen? Zorg dan dat je een kopie of screenshot maakt van alle gemene dingen die tegen je worden gezegd of gedaan. Sla ze goed op, want het kan zijn dat je ze later nodig zal hebben. Cyberpesten is strafbaar, dus je kan er klacht voor indienen bij de politie.

4. Blokkeer de pestkop

Blokkeer het nummer of het account van de mensen die jou online pesten, zodat ze je niet meer kunnen bereiken. Als ze je nog steeds kunnen vinden, overweeg dan om je nummer te veranderen.

5. Rapporteer de bully

Word je gepest op social media of in een game? Dan is de kans groot dat de pestkop zich niet aan de regels houdt. Je kunt hem of haar dan rapporteren, en dan is er een kans dat bepaalde berichten of zelfs het hele account van de pester wordt verwijderd.

Wat mag je zeker niet doen?

1. Geloven wat de pester zegt

Geloof nóóit wat een pestkop zegt. Hij of zij zegt al die gemene dingen vaak uit onzekerheid. De dingen die tegen jou worden gezegd, hebben dus vaak niet eens iets met je te maken! Weet dat die persoon zich waarschijnlijk slecht in zijn of haar vel voelt en dat op jou afreageert.

2. Op de pestkop ingaan

Het kan heel verleidelijk zijn om in te gaan op alle beledigingen die iemand naar je toestuurt en terug te schelden of te dreigen. Maar dat is precíés wat de pestkop wil, en jij wilt hem of haar echt niet zijn zin geven.

3. Zelf beginnen pesten

Een pestkop kan je heel boos maken. Maar als jij daardoor hem of haar ook gaat pesten, of juist weer iemand anders begint te pesten, verlaag je je alleen maar naar dat niveau. Je bent véél beter dan dat.

Word je gepest en wil je je verhaal anoniem kwijt (via telefoon of chat)? Check www.awel.be, zij bieden je een luisterend oor en helpen je met raad en tips om het pesten te stoppen. 

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.