Home Life Begrijp je niet wat white privilege is? Deze TikTok-trend maakt het heel...

Begrijp je niet wat white privilege is? Deze TikTok-trend maakt het heel duidelijk

'Doe een vinger naar beneden als iemand bij je in een lift zijn/haar tas dichter naar zich toe trok.'

white privilege tiktok
© Etty Fidele via Unsplash

George Floyd werd op 25 mei in de Verenigde Staten gewurgd door een politieagent. Dat heeft heel wat teweeggebracht, zowel op sociale media als erbuiten. Je hebt dan ook zonder twijfel #blacklivesmatter zien passeren, maar ook de twee belangrijke woorden ‘white privilege’. Niet helemaal duidelijk wat dat betekent? Op TikTok doet er een trend de ronde waardoor het perfect duidelijk is.

Je hebt vast al regelmatig de ‘put a finger down’-video’s op TikTok zien verschijnen. Meestal worden die gebruikt om na te gaan wie bijvoorbeeld het meeste flirt in een relatie of wie de knapste vriendjes heeft gehad in een vriendschap. Nu doet er een nieuwe versie van de challenge de ronde, en die is enorm belangrijk. Met de ‘check your privilege’-editie ga je namelijk jouw wit privilege na.

TikTok-gebruiker @boss_bigmamma begon met de video waarin ze 12 voorbeelden gaf waarbij je een vinger naar beneden moet doen als het bij jou van toepassing is. Bijvoorbeeld ‘doe een vinger naar beneden als je onnodig werd gevolgd in een winkel’ en ‘doe een vinger naar beneden als iemand bij je in een lift zijn/haar tas dichter naar zich toe trok’. Zoals je ziet in de video hieronder, gaan bij haar alle vingers naar beneden.

@boss_bigmammaHow many willing to do this? All races. Privilege isn’t all about money. ##fyp ##foryou ##momsoftiktok ##foryourpage ##over40 ##challenge ##dontflop♬ Check Your Privilege by Big Mamma – boss_bigmamma


Maar wanneer twee witte TikTok-gebruikers de ‘put a finger down’-trend proberen, gaat er geen enkele vinger naar beneden.

@nickychampaFor those who are confused… ##blacklivesmatter @itspierreboo♬ Check Your Privilege by Big Mamma – boss_bigmamma

Eén vinger

In de video hieronder zien we hoe een gezin van een zwarte man, een witte vrouw en hun kindje de challenge doet. De man doet al zijn vingers naar beneden, terwijl zijn vrouw dat maar één keer doet bij het laatste voorbeeld ‘doe een vinger naar beneden als je je kind ooit hebt moeten leren hoe niet gedood te worden door de politie.’ Zijn er vingers over? Dan is dat white privilege.

@allisonholkerboss##blacklivesmatter @twitchtok7♬ Check Your Privilege by Big Mamma – boss_bigmamma

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.