Home Life AHA: daarom gooi je het zakje met korrels dat in je nieuwe...

AHA: daarom gooi je het zakje met korrels dat in je nieuwe handtas zit beter niet weg

7 handige manieren om ze te gebruiken.

zakje met korrels
© Shutterstock

Het eerste wat je doet wanneer je een nieuwe handtas wil gebruiken, is het zakje met korrels dat op de bodem ligt weggooien. Waarvoor dient dat toch ook? Dat je ze niet mag opeten weet je, dankzij de schreeuwerige ‘DON’T EAT’-boodschap die erop staat. Wat je niet weet, is dat je een heleboel handige dingen kan doen met die zakjes.

Als je een nieuwe handtas koopt, ligt er op de bodem vaak zo’n klein wit zakje met bolletjeserin. En ook in een nieuwe schoenendoos zit er meestal zo’n zakje. Het eerste wat we er doorgaans mee doen, is het vliegensvlug in de vuilbak kieperen. Als je tot hiertoe dacht dat die zakjes een rare chemische stof bevatten die misschien wel schadelijk zou kunnen zijn, kunnen we je al meteen geruststellen. De bolletjes die erin zitten zijn gemaakt van gedroogde silicagel. Het zijn eigenlijk gewoon kristallen die vocht absorberen, en die blijken best nuttig te zijn. Gooi de zakjes dus voortaan niet meer weg maar bewaar ze in een doos, zodat je ze voor deze 7 lifehacks kan gebruiken.

1. Je smartphone redden van de verdrinkingsdood

Oké, dit is voor ons dé meest overtuigende reden om al die silicazakjes te verzamelen. Want als je ooit je smartphone in water laat vallen, kunnen zij hem redden. Stop zes tot acht van de zakjes in een hersluitbaar plastic verpakkingszakje en leg daarin je beschadigde smartphone. De zakjes absorberen het vocht en helpen je smartphone sneller te drogen.

2. Voorkomen dat je sportzak onfris gaat ruiken

Wanneer je sporttas elke keer opnieuw je bezwete handdoek, sportschoenen en kleren moet vervoeren, kan die op de duur weleens onfris gaan ruiken. De bacteriën die zorgen voor slechte geurtjes ontwikkelen zich het best in een vochtige omgeving. Om geurtjes te voorkomen, kan je dus een paar van die silicazakjes onderaan in je sporttas leggen, zo blijft ze langer droog.

3. Kleding fris en schimmelvrij houden

Hetzelfde geldt voor kleding die onderaan in je lade of achteraan in je kleerkast ligt. Om te voorkomen dat kledingstukken die je niet vaak draagt slecht gaan ruiken of zelfs gaan schimmelen door vocht, leg je een aantal zakjes in je kast. Je kan ze ook verzamelen in een stoffen zakje en dat aan een kledinghanger hangen.

4. Vochtige zwemkledij drogen

Deze tip kan vooral van pas komen op vakantie. Wil je voor je vertrek nog graag even in het zwembad plonzen, dan kunnen de zakjes helpen om je zwemkledij sneller te laten drogen zodat ze niet kletsnat in je koffer moet. Stop een aantal silicazakjes in een hersluitbaar plastic zakje en stop je vochtige zwemkledij erbij. Let er wel op dat je zwemkledij niet meer druipnat is, want dan zullen de silicazakjes het niet kunnen trekken.

5. Oude foto’s beschermen

Kostbare oude foto’s of leuke polaroidkiekjes kunnen vervagen als ze lange tijd in een vochtige omgeving bewaard worden. Stop een aantal zakjes in de doos waarin je de foto’s bewaart, zo ben je zeker dat ze niet beschadigd raken of verbleken door vocht.

6. Voorkomen dat je sieraden verkleuren

Ook je sieraden kunnen hun schoonheid verliezen wanneer ze lang in een vochtige omgeving liggen. Zilveren sieraden verkleuren als ze in aanraking komen met vocht. Om te voorkomen dat je binnenkort zilverpoets moet bovenhalen, kan je dus gewoon een aantal silicazakjes in je juwelenkist stoppen.

7. Muffe geur uit een oud boek halen

Is jouw liefde voor tweedehandsboeken zo groot dat je de muffe geur er maar gewoon bijneemt? Dan kunnen wij je het leven toch net iets aangenamer maken. Je kan je boeken immers een tijdje in een plastic zak stoppen met een heleboel silicazakjes erbij, om het vocht en de muffe geur uit de boeken te verwijderen.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.