Home Life Zó ga je om met die ene luie persoon bij een groepswerk

Zó ga je om met die ene luie persoon bij een groepswerk

3. Vraag al vóór de deadline naar de stand van zaken

groepswerk
© Getty

Wat werken in groepjes zo leuk maakt? In plaats van alles in je eentje te moeten doen, kunnen jij en je partner(s) het werk lichter maken door het te verdelen. Héél vervelend als je dus opgescheept zit met iemand die het totaal niet serieus neemt. Ugh.

1. Verdeel de opdrachten

De eerste keer dat jullie samen komen, verdeel je alle opdrachten. Wees niet te lief door meer op jou te nemen, omdat je bang bent dat de ander het niet goed doet. Schrijf het allemaal ook duidelijk op, zodat je partner niet met het excuus kan komen dat hij/zij het niet wist of vergeten is.

2. Zet deadlines

Als je vier weken de tijd hebt om een project af te krijgen, zet dan een aantal tussentijdse deadlines tegen wanneer iets af moet zijn. Bijvoorbeeld: een week voor research en onderzoek, een week om er een goed werkstuk van te maken en een week voor de presentatie. In de laatste week kunnen jullie dan kijken of er nog iets ontbreekt en zo hebben jullie ook geen last minute stress.

3. Vraag al vóór de deadline naar de stand van zaken

Hebben jullie afgesproken dat je projectpartner een deel van de research zou doen, en jij een deel? Vraag dan al vóór de deadline hoe ver die persoon staat. Neem geen genoegen met vage antwoorden, zoals ‘Ja, het gaat wel’. Vraag of hij/zij er al mee klaar is of hoeveel hij/zij nog moet.

4. Probeer er samen aan te werken

Als je er samen aan werkt, kan je zien waar diegene mee bezig is en of hij/zij er wel écht mee bezig is. Pluspunt: je projectpartner zal zich waarschijnlijk eerder geneigd voelen om eraan te werken, omdat jij een oogje in het zeil houdt. Pas wel op dat je niet te bazig en opdringerig overkomt. Zo ga je geen vrienden maken.

5. Als het écht niet lukt, praat er dan met je leerkracht over

Als je ten einde raad bent, probeer dan nog voor de deadline een gesprek te hebben met je leerkracht en vraag hem/haar om advies. Zeg hoe het er aan toe gaat én dat het werk eerlijk verdeeld was.

Lees meer:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.