Home Love 6 dingen die je moet weten voor je aan anticonceptie begint

6 dingen die je moet weten voor je aan anticonceptie begint

anticonceptie
Foto: We Heart It
Als je seksueel actief bent en een condoom gebruikt: super! Maar – er is een grote maar – we vertelden je eerder al dat die kan scheuren. Daarom is het echt wel aangeraden om dubbele bescherming te gebruiken, zoals de pil of de nuvaring. Daarom overlopen we even wat je moet weten over andere anticonceptiemiddelen.

1. Je hoeft geen seks te hebben om anticonceptie te vragen

Nee, het is niet gek als je anticonceptie vraagt aan je ouders als je nog geen seks hebt. Soms gaan tienermeisjes bijvoorbeeld aan de pil of een ander middel om hun acne te doen verdwijnen of omdat ze veel last hebben van hun regels. Als je zulke klachten hebt, kan je dus aan je huisarts vragen naar de beste oplossing. Je dokter kan je dan de pil voorschrijven als hij dit nodig vindt. Dat hangt af van persoon tot persoon.

Ben je op een leeftijd gekomen waarbij je aan bescherming begint te denken, ook al heb je (nog) geen seks? Dan kan je natuurlijk ook een bezoekje brengen en eens bespreken wat de mogelijkheden zijn. Je kan achteraf nog steeds zelf beslissen wat je wil!

2. Als je jonger bent dan 21 jaar is het goedkoper

Als je aangesloten bent bij een ziekenfonds en jonger bent dan 21 jaar, dan is contraceptie goedkoper. Jongeren krijgen 3 euro per maand korting op alle anticonceptiemiddelen, behalve condooms. Sommigen anticonceptiepillen zijn zelfs helemaal gratis onder 21 jaar! Met die voordelen wil de overheid ongewenste zwangerschappen bij jongeren voorkomen. Bij de aankoop in de apotheek wordt de korting automatisch verrekend wanneer je je identiteitskaart of klever afgeeft. Piece of cake dus!

3. Welke soort contraceptie het best werkt, is afhankelijk van persoon tot persoon

Je beste vriendin neemt misschien wel de pil en is er heel tevreden over, maar dat wil niet zeggen dat de pil ook voor jou zo goed werkt. Welk merk en type anticonceptie is echt afhankelijk van persoon tot persoon. Daarom praat je er best eens over met je huisarts om te weten te komen wat geschikt is voor jou. Het kan ook zijn dat je niet tevreden bent over je huidige bescherming. Dan kan je in samenspraak weer overschakelen naar iets anders.Veel meisjes moeten verschillende pillen of andere middelen proberen vooraleer ze vinden wat voor hen perfect werkt. En dan nog kan dit na verloop van tijd weer veranderen. Proberen en leren, dus.

4. Je huisarts heeft beroepsgeheim 

We raden natuurlijk aan om een beslissing zoals beginnen met anticonceptie met je ouders te bespreken; Durf je dat echt niet? Dan kan je ook zelf naar de dokter gaan. Als hij je in staat acht om zo’n beslissing zelf te nemen, heeft hij zwijgplicht. Dus ook tegenover je ouders. Je arts mag je ouders niet inlichten over je bezoek en mag niet zeggen wat op de consultatie werd besproken. Ben je bang dat hij het toch per ongeluk zal zeggen bij het volgende bezoek? Vermeld het nog eens dat je ouders het niet weten. No worries!

5. Anticonceptie heeft bijwerkingen

Net zoals alle andere geneesmiddelen en medicatie hebben ook de pil, nuvaring, spiraal en andere middelen enkele bijwerkingen. Veel voorkomend is bijvoorbeeld minder zin hebben in seks, gewichtstoename of puistjes. Maar natuurlijk hangt dit ook weer af van persoon tot persoon en van welk middel je gebruikt. Elk lichaam reageert anders. Informeer je daarom goed op voorhand!

6. Enkel een condoom beschermt je tegen ziektes

Dit is super belangrijk om te onthouden! Als je aan de pil of andere bescherming bent, moet je écht nog steeds een condoom gebruiken. Ook bij orale seks en tijdens het voorspel. Anders ben je niet beschermd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Vind je een condoom niet fijn? Dan kunnen jij en je vriendje jullie laten testen op ziektes. Als jullie allebei gezond zijn, kunnen jullie zonder vrijen. Maar hiervoor moeten jullie allebei trouw zijn aan elkaar. Onthoudt wel dat je dan niet 100 procent beschermd bent!

Maar vooral: begin er pas aan als je er klaar voor bent. En be safe, meiden!

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.