Home Love 11 dingen waarover je je nóóit schuldig mag voelen in een relatie

11 dingen waarover je je nóóit schuldig mag voelen in een relatie

6. Je eigen dromen en doelen voor ogen houden

schuldgevoel relatie
© Tan Danh via Pexels

Elke relatie is anders. Het is dan ook aan jou om te bepalen waar je je wel en niet goed bij voelt, wat je nodig vindt en wat je verwacht van je lief. Maar er zijn een paar dingen die altijd, in elke relatie helemaal oké zijn. En waar je je dus nooit voor zou moeten excuseren.

1. Eerlijk zijn

Het kan zijn dat hij/zij niet graag hoort wat je wil zeggen, maar dat mag je niet tegenhouden om altijd eerlijk te zijn. Eerlijkheid is nu eenmaal de ruggengraat van een relatie. Als jullie geen open kaart met elkaar kunnen spelen zonder dat er je iets wordt kwalijk genomen, dan zit er echt iets scheef.

2. Iets niet willen proberen in bed

Je zal het waarschijnlijk wel ooit meemaken: je voelt je een beetje onder druk gezet in bed, omdat je je lief natuurlijk graag ziet en hem/haar niet wil teleurstellen. Maar eigenlijk vind je dat ene standje niet leuk of wil je dat nieuwe ding dat hij/zij voorstelt niet uitproberen. Voel je niet schuldig wanneer hij/zij mokkend z’n rug naar je toedraait: je kiest zelf wat je wel en niet doet tussen de lakens. Als hij/zij echt van je houdt, respecteert hij/zij dat.

3. Privacy vragen

Je bent een koppel, geen Siamese tweeling. Jullie hoeven dus niet álles met elkaar te delen. Als jouw vriendin jou een berichtje stuurt over haar moeilijke situatie thuis en ze je vroeg daar met niemand over te praten, moet je je lief dat binnengekomen berichtje echt niet laten lezen. Als hij/zij boos wordt, is hij/zij gewoon te jaloers. En vertrouwen is, net als eerlijkheid, van levensbelang.

4. Je eigen vrienden hebben

Een lief die langzaam maar zeker de dood van al je vroegere vriendschappen betekent, is niet goed voor je. Ook al zien jouw verliefde ogen dat waarschijnlijk niet zo. Er is echt geen enkele reden om je schuldig te voelen wanneer je afspreekt met je vrienden, zonder je lief. Natuurlijk kunnen zijn vrienden ook de jouwe worden en omgekeerd, maar dat betekent niet dat jullie altijd alles samen moeten doen. Geef toe: dat zou na een tijdje toch een beetje eentonig worden?

5. Grenzen stellen

Je wil niet dat hij/zij in je dagboek leest, berichtjes met je moeder stuurt of je WhatsAppjes voor je bekijkt? Helemaal oké. Zeg hem/haar dat gewoon.

6. Je eigen dromen en doelen voor ogen houden

Je bent jong en je wil wat. Maar goed ook! Het is jouw tijd om te ontdekken waar je goed in bent, wat je later wil doen met je leven, waar je heen wil gaan. En dat mag niets of niemand in de weg staan. Hij/zij wil volgend jaar in Gent gaan studeren omdat zijn/haar studierichting daar beter is, maar die van jou wordt enkel in Leuven gegeven? Spijtig, maar echte liefde overwint zo’n afstandje wel. Als je je droom voor hem/haar opgeeft, ga je hem/haar dat altijd kwalijk nemen. En dat is de doodsteek voor elke relatie.

7. Een beetje tijd voor jezelf willen

Natuurlijk ben je graag bij hem/haar, maar alleen zijn kan ook deugd doen. Dat moet hij/zij maar begrijpen, ook al haat hij/zij alleen zijn misschien. Dus geen schuldgevoelens als je zijn/haar voorstel voor een gezellige zondag afwijst voor een lazy Sunday by yourself. Die zijn zo zalig, toch?

8. Zeggen dat je gekwetst bent

Néé, je zaagt niet als je hem/haar zegt dat wat hij zei je pijn heeft gedaan. Je bent eerlijk. En dan zijn terug bij nummertje één.

9. Een andere mening hebben

Je denkt misschien dat jullie over alles hetzelfde moeten denken om perfect bij elkaar te passen, maar niets is minder waar. Een discussie hier en daar maakt het toch interessant, niet? Je hoeft je alleszins niet te schamen als jij die ene leerkracht super leuk vindt, terwijl hij/zij haar haat. Twee verschillende personen, remember?

10. Nee zeggen

Als je iets niet wil doen, is het antwoord gewoon njet. En dat kan hij/zij maar beter accepteren. Tenzij jullie binnen tien jaar aan het altaar staan natuurlijk. Dan is het een beetje gemeen om op dat moment nee te zeggen. Doe het dan op z’n minst voor jullie die hele walk down the aisle gedaan hebben.

11. Jezelf zijn

Je lief is verliefd op je gewoon voor wie je bent, dus blijf gewoon die persoon. Je kan elkaar natuurlijk beter maken, maar alleen als jullie dat zelf willen. Iemand bij wie je niet helemaal jezelf kan zijn, is niet de juiste persoon voor jou.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.