Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga

Wist je dat je allergisch kan zijn aan condooms?

5 dingen die je écht moet weten over condooms

Het is een awkward talk die je liever niet hebt met je ouders. En tijdens de les Seksuele Opvoeding werd er waarschijnlijk meer over God en liefde gepraat dan over de daad zelf. Laat ons je dus een paar dingen vertellen over condooms die je écht wel moet weten voor je er eventueel aan zou beginnen. Better safe than sorry!

1. Als je het condoom niet juist gebruikt, ben je niet volledig beschermd.


Je gebruikt een condoom? Geweldig. Maar als je het niet helemaal juist doet, loop je nog steeds een reëel risico zwanger te worden of ziektes op te doen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk het condoom aan te doen vóór zijn spel ook maar in de buurt van jouw vulva – de buitenkant van je vagina – komt. Voor en na hij klaarkomt, lekt er al vocht uit de penis van een jongen en zelfs daardoor kan je bevrucht worden. Om nog maar te zwijgen van de soa’s waarmee je besmet kan worden. Daarnaast moet je elke keer een nieuw condoom aandoen als je meerdere keren seks hebt, check je best altijd de houdbaarheidsdatum van het condoom en is het een goed idee voor je eerste keer al eens de gebruiksaanwijzing te lezen zodat je weet hoe je dat rubberen mutsje net opzet.

2. De schattige condooms met lekkere smaakjes zijn meestal niet de beste.


Het is verleidelijk te pakken naar die felroze exemplaren die ook nog eens naar aardbeitjes smaken, maar laat je niet misleiden. Durf je het echt niet aan je apotheker of dokter vragen – want die kennen je ouders enzo – stuur dan eens een mailtje naar de jongerensite van Sensoa (allesoverseks.be) of bel naar de jongerentelefoon (Awel) om te vragen welk merk zij aanraden. Condooms zijn bovendien niet iets waarop je wil besparen. Je weet maar al te goed wat het gevolg van een gescheurd rubbertje kan zijn, toch?

3. Je kan allergisch zijn aan condooms.


Sommige mensen zijn allergisch aan latex, de stof waaruit condooms gemaakt worden. De symptomen van zo’n allergie zijn jeuk, eczeem en zwellingen. Gelukkig zijn er alternatieven: er zijn ook piemelmutsjes gemaakt van de synthetische stof Duron, die je gewoon bij de apotheker kan kopen.

4. Ook bij orale seks moet je een condoom gebruiken.


Als we denken aan de risico’s van seks, denken we eerst aan baby’s. Maar seksueel overdraagbare ziektes zouden net zo’n grote zorg moeten zijn. Als jij hem pijpt of hij jou een pleziertje doet, kan je inderdaad niet zwanger worden, maar herpes, syfilis en hepatitis B (allemaal ziektes die via orale seks doorgegeven kunnen worden) zijn evenmin een pretje – om het met een enorm understatement te zeggen. Die ziektes kunnen heel ernstige gevolgen hebben, van beschadiging van de organen tot zelfs kanker.

5. Als een jongen het excuus gebruikt dat ‘een condoom niet goed voelt’, is hij je tijd niet waard.


De kans dat je het ooit meemaakt, is vrij groot. Je vraagt of hij een condoom bijheeft – of geeft hem zelf één, want jij zou er ook bij je moeten hebben als je van plan bent intiem te zijn – en hij antwoordt dat seks niet leuk is voor hem met een mutsje op. Bull-shit. Het is duidelijk dat die jongen geen respect heeft voor jou en niets inzit met je gezondheid – of die van hem, for that matter. Op dat moment kan je maar één ding doen: de Beyoncé in jou naar boven laten komen en gewoon ‘Boy, bye!’ zeggen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '