Home Body Feit of fabel? De 9 grootste leugens over soa’s

Feit of fabel? De 9 grootste leugens over soa’s

soa's
Foto: Giphy.com

We weten allemaal dat condooms bestaan om je te beschermen tegen ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen. En je hebt vast wel eens gehoord over soa’s als chlamydia, gonorroe en hiv/aids. Maar ongetwijfeld heb je ook al dingen opgevangen over die zogenaamde soa’s die helemaal niet kloppen. Dacht jij bijvoorbeeld dat je direct iets merkt als je een soa hebt?

Fact or fiction? Wij hebben het voor je uitgezocht.

1. ‘De pil beschermt ook tegen soa’s’.

Fabel: de pil is gemaakt met de bedoeling vrouwen die (nog) geen kinderen willen krijgen te beschermen. Helaas is het geen wondermiddel tegen soa’s. Gebruik daarom altijd een condoom.

2. ‘Alleen mensen met veel bedpartners krijgen een soa.’

Fabel: ook als je voor de eerste keer onveilig vrijt, kan je een soa krijgen. Soa’s discrimineren niet op het aantal bedpartners, dus of je nu één keer gevreeën hebt of twintig keer: de kans is er altijd. Alleen als je heel zeker weet dat jullie allebei elkaars eerste zijn, is de kans klein dat je een soa oploopt. Maar wat als hij in één van deze fabels geloofde?

3. ‘Je kan soa’s maar één keer krijgen.’

Fabel: helaas, was het maar zo. Naast het feit dat je ze meer dan eens kan krijgen, zijn er ook soa’s die nooit meer verdwijnen. Denk bijvoorbeeld maar aan HIV.

4. ‘Condooms beschermen al-tijd tegen een soa.’

Fabel: hoewel het heel belangrijk is om condooms te gebruiken voordat jullie allebei getest zijn, kan het inderdaad voorkomen dat het condoom ‘niet meer werkt’. Dit kan gebeuren als je partner zijn condoom in zijn portemonnee bewaart. Dat kan ervoor zorgen dat het condoom kapot gaat, terwijl hij er nog best goed uit kan zien. Maar als je ‘m ergens veilig bewaart én juist gebruikt, kan er geen probleem zijn.

5. ‘Een condoom erbij pakken of vragen of hij getest is, verpest de sfeer.’

Fabel: heel prettig is het niet om in the heat of the moment te vragen of hij getest is of een condoom heeft. Maar als hij je echt leuk vindt, zou dat geen probleem mogen zijn. Het allerbeste is natuurlijk als jullie er al uitgebreid over gesproken hebben vóór je eraan begint. Be prepared!

6. ‘Door op een openbaar toilet te zitten, kan je een soa oplopen.’

Fabel: je kan alleen besmet worden met een soa via sperma, vaginaal vocht, bloed en bij contact tussen slijmvliezen. Deze zitten in  de penis, vagina, de mond en anus. Deze veroorzakers van soa’s kunnen eigenlijk maar héél kort buiten het menselijk lichaam overleven.

7. ‘Als je een soa hebt, merk je dat meteen.’

Fabel: er zijn soa’s waarbij je pas na maanden, of zelfs jaren verschijnselen ziet. Het grote nadeel daarvan is dat je dus niet kan zien of iemand besmet is. Mocht hij beweren dat hij geen soa heeft omdat hij ‘toch nergens last van heeft,’ zeg dan dat je toch liever hebt dat hij zich laat testen. Laat ook jezelf testen als je onveilig gevreeën hebt, ook al merk je niets.

8. ‘Van kussen kan je geen soa oplopen.’

Fabel: meestal niet, maar ook hierbij zijn er uitzonderingen. Als de persoon waarmee je zoent een koortsblaas heeft, kan je die zoensessie beter achterwege laten. Een koortsblaas is namelijk heel besmettelijk. Ook hepatitis B en syfilis zijn soa’s die overdraagbaar zijn door een french kiss.

9. ‘Een soa kan je niet krijgen van anale of orale seks.’

Fabel: Een soa kun je oplopen als je in aanraking met, zoals hierboven al aangegeven, sperma, vaginaal vocht, bloed en bij contact tussen slijmvliezen komt. Dus ook als dat alleen maar in je mond of in je anus komt. Gebruik dus ook bij anale of orale seks een condoom.

Lees meer:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.