Home Fun ONDERZOEK: helft tieners controleert lief via berichtjes en sociale media

ONDERZOEK: helft tieners controleert lief via berichtjes en sociale media

sociale media
Image by © Gerhilde Skoberne/Corbis

Bespioneer jij je lief wel eens via sms of sociale media? Dan ben je niet alleen. Uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) blijkt dat bijna de helft van de Vlaamse jongeren wel eens sms’jes, mails of Facebookberichten van zijn/haar lief checkt zonder diens toestemming. Maar is dat wel zo oké?

‘Tieners kennen hun grenzen niet’

Zo’n 466 meisjes en jongens tussen 16 en 18 jaar uit zeven scholen in Vlaanderen deden vorig jaar mee aan een onderzoekers van de Universiteit Antwerpen (UA).  Allemaal hadden ze zes maanden voor ze deelnamen aan het onderzoek, een relatie. Maar na de bevraging door de onderzoekers leken de partners elkaar niet bepaald blind te vertrouwen.

Joris Van Ouytsel, één van de onderzoekers, zegt erg verbaasd te zijn door de resultaten. ‘Bijna 40 procent geeft toe sms’jes, mails en Facebookberichten van zijn/haar lief te checken, zonder medeweten of toestemming. Dat is ronduit verbijsterend’, aldus de Masterstudent Communicatiewetenschappen. Tijdens het onderzoek bekenden de jongeren ook via gsm of internet te checken waar zijn/haar partner uithangt.

Van Ouytsel spreekt van ‘virtueel partnergeweld’. Hij stelt dat technologische snufjes zoals smartphones het steeds makkelijker maken om je lief te misbruiken, controleren, stalken en lastig te vallen. ‘Tieners kennen hun grenzen niet’, aldus de communicatiewetenschapper. ‘Ze denken soms dat hun extreem controlegedrag oké is. Wachtwoorden of de pincode van de smartphone uitwisselen, zien ze veeleer als een teken van liefde én vertrouwen.’

Volgens Van Ouytsel veronderstellen jongeren dat jaloezie niet per se slecht is omdat ze het zien als een teken van liefde en genegenheid. Iemand controleren is de dag van vandaag dan ook heel gemakkelijk. ‘Vroeger moest je al in dagboeken gaan snuisteren om iets te weten te komen. Nu kan het anoniem.’

Vind jij het oké om je partner af en toe te bespioneren via sociale media of berichtjes? Of hoef jij niet te weten waar hij/zij constant uithangt?

Nog meer love stuff:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.