Home Love Flirten ONDERZOEK: veel jongeren doen aan sexting, vooral via Snapchat

ONDERZOEK: veel jongeren doen aan sexting, vooral via Snapchat

sexting

Heb jij al eens een sexy foto gekregen, gestuurd of gewoon gezien op de smartphone van een vriendin? De kans is groot van wel. Heel wat jongeren doen dan ook aan sexting, zonder te beseffen dat die foto’s vaak verspreid worden naar meer mensen dan alleen hun crush of lief…

Uit een onderzoek dat voor de zomer gevoerd werd, bleek dat meer dan 8% van de ondervraagde jongeren tussen 12 en 18 jaar ooit al een foto van zichzelf in bloot bovenlijf, in zwemkledij of volledig naakt had verstuurd. Met andere woorden: die 8% had aan sexting – het verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s of berichten – gedaan. Meer dan 80% van die jongeren gebruikte daarvoor Snapchat, ongeveer een vijfde deed het via Facebook Messenger en zo’n 10 % via WhatsApp.

Op zich is hier niets mis mee, want sexting hoort nu eenmaal bij de seksuele ontwikkeling van de jongeren van vandaag. Maar bij verder onderzoek naar de resultaten kwamen toch een paar opmerkelijke dingen naar boven.

Venus en Mars

Zo bleek uit ondervragingen dat jongens en meisjes heel andere redenen hebben om een sext te sturen. Meisjes willen fysiek aantrekkelijk gevonden worden en sturen daarom een sexy foto van zichzelf naar hun crush. Ze willen een reactie krijgen op hun lichaam, een complimentje uitlokken. Soms sturen ze de sexy foto eerst naar een vriendin om te vragen of die oké is.

Jongens hebben een ander doel wanneer ze sexten: een foto terugkrijgen. Helaas pindakaas (voor hen), dat mislukt heel vaak. Eén motief dat de twee gemeen hebben: zowel jongens als meisjes willen door te sexten te weten komen hoe populair ze zijn en flirten.

Doorsturen

sexting

Het grote risico van sexten is natuurlijk dat je foto’s serieus verspreid kunnen geraken en dat is waarschijnlijk niet wat je wil. Uit verder onderzoek bleek dat sexts zelden naar verschillende ontvangers verzonden worden, maar heel vaak doorgestuurd worden. Uiteraard gebeurt dat vaak nadat een koppel uit elkaar is gegaan, maar ook jongeren die niet in een koppel zijn, doen het. In dat geval gaat het vaak om opschepperij. Als er dan roddels over de beelden ontstaan, gaan die heel snel van smartphone tot smartphone.

Jongens vinden het redelijk normaal dat zulke foto’s doorgestuurd worden, omdat ze vinden dat de zender het zelf gezocht heeft. Al zou er wel één regel zijn: een foto van je eigen lief stuur je niet door en toon je niet. Totdat jullie dan weer in ruzie uit elkaar gaan, natuurlijk.

Pas dus alsjeblieft op en denk goed na voor je een sext stuurt. It could come back to bite you in the ass… Gelukkig hebben wij enkele tips waardoor je jezelf toch een beetje kan beschermen, zowel als je de verzender bent, als de ontvanger.

Doe jij soms aan sexting? Laat het ons weten in de poll!

Bron: standaard.be

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.