Home Love Daten UGH: ‘orbiting’ is een vervelende datingtrend die je vast wel herkent

UGH: ‘orbiting’ is een vervelende datingtrend die je vast wel herkent

Word jij georbit?

orbiting
© Getty

Er bestaan tegenwoordig heel wat datingtrends die ons niet als muziek in de oren klinken. Denk bijvoorbeeld maar aan ghosting, stashing, mooning… Nog zo’n vervelende die velen onder jullie vast wel zullen herkennen? Orbiting!

Als je dacht dat ghosting al erg was, zet je dan maar schrap, want er is een nog veel vervelendere datingtrend en die heet ‘orbiting‘. Orbit is een ruimteterm die zoveel betekent als ‘omwenteling’ of ‘baan’. Het was schrijfster Anna Lovine die met de naam van het fenomeen kwam op Man Repeller, nadat ze zelf georbit werd.

‘In je baan zweven’

Je potentiële love interest volgt je al op Facebook, Snapchat en Instagram. Je gaat op een tweetal dates, maar hoort daarna plots niets meer van hem. Je gaat ervan uit dat het over is, maar je merkt dat hij nog steeds je stories bekijkt, vaak constant én als eerste. Zelfs als je hem ontvolgt, kijkt hij maanden later nog naar je story. Hij blijft dus ‘in je baan zweven’, dicht genoeg om alles te zien, maar ver genoeg om nooit te praten. Hij negeert je dus, maar houdt je wel in de gaten. Op die manier houdt hij zijn opties open.

Volgens Anna is zij niet de enige in haar vriendenkring die het al heeft meegemaakt. ‘Mijn vriendin Vanessa vertelde onlangs over een gelijkaardige ervaring. Ze ging op een aantal gezellige dates, waarop hij vertelde dat hij geen interesse had. Dat vond ze niet erg, maar dat hij nog steeds elke story bekijkt en zelfs op foto’s reageert zonder een fatsoenlijk gesprek te voeren, stoorde haar wel’, aldus Anna.

Volgens datingexpert Persia Lawson is dit een manier om te laten zien dat hij er nog is, maar geen relatie wil beginnen. ‘Hij laat de communicatie lichtjes open, voor het geval hij toch mocht beslissen om alles weer op te starten.’ Herken jij dit? Dan word je georbit en niet geghost! Voor het fenomeen zijn er drie mogelijke verklaringen.

1. Hij heeft geen flauw benul dat je kan zien wie je stories bekijkt

Sommige jongens zijn nu eenmaal niet zo bezig met sociale media, waardoor hij misschien niet helemaal doorheeft hoe het werkt. De kans bestaat dus dat hij niet weet dat jij telkens zijn naam ziet verschijnen. Waarschijnlijk gaat hij ervan uit dat dit anoniem blijft. Think again!

2. Hij wil geen relatie, maar wil je ook niet kwijt

Misschien is hij nu niet klaar voor een relatie, maar hij weet dat hij ooit van gedacht kan veranderen. Daarom verbreekt hij het contact niet volledig, maar kiest hij nu voor een connectie zonder verplichtingen die ervoor zorgt dat hij gemakkelijk terug kan komen.

3. Het geeft hem een gevoel van macht

De laatst mogelijke reden is ondertussen ook de vervelendste, want het is zijn manier om zijn machtspositie uit te voeren. Niets meer van zich laten horen, maar toch tonen dat hij er nog is, is zijn manier om jou op zijn ‘lijstje’ te houden. Op dat lijstje staan vrouwen met wie hij de banden weer kan aanhalen, omdat het contact nog niet helemaal weg is.

Natuurlijk is dit helemaal niet leuk voor de persoon die georbit wordt. De oplossing is dan ook simpel als je niet aan het lijntje gehouden wil worden en je wil dat het stopt, de persoon in kwestie blokkeren. Het lijkt misschien drastisch en gemeen, maar je hebt het recht. Dus als je er last van hebt, waarom niet?

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.