Home Love Seks op 14 jaar? Dat is volgens de wet niet langer strafbaar

Seks op 14 jaar? Dat is volgens de wet niet langer strafbaar

De nieuwe minimumleeftijd zou ‘de realiteit beter weerspiegelen’, klinkt het.

seks

De wettelijke minimumleeftijd voor seks werd zonet in het Strafwetboek aangepast. Jongeren zullen vanaf nu al op 14 jaar hun toestemming kunnen geven voor een seksuele relatie. Die leeftijdsgrens lag tot voor kort nog vast op 16 jaar. Al zijn er wel enkele voorwaarden aan die nieuwe minimumleeftijd verbonden…

Je vraagt je vast soms af of je er wel klaar voor bent om met je partner dat stapje verder te gaan? Als het van het Strafwetboek afhangt kan je nu al vanaf je 14 jaar seks hebben in plaats van vanaf 16 jaar. Met die aanpassing wordt de minimumleeftijd voor seksuele betrekkingen dus met twee jaar teruggeschroefd. De wet zou zo meer aan de realiteit van jongeren moeten beantwoorden.

Seks op 14 jaar zal dus niet langer strafbaar zijn, maar er zijn wel enkele voorwaarden aan die nieuwe minimumleeftijd verbonden. Zo mag de partner in kwestie maximum vijf jaar ouder zijn en mag er geen sprake zijn van een machts- of vertrouwensrelatie tussen beide. Denk bijvoorbeeld aan een leerkracht of aan een sportcoach.

‘De realiteit is wel wat veranderd’

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, reageert alvast positief. Zij waren naar eigen zeggen al langer vragende partij voor een aanpassing in het Strafwetboek. ‘De wet dateerde van 1900, intussen is de realiteit wel wat veranderd’, vertelt Erika Frans van Sensoa aan VRT. ‘Het is een realiteit dat een jongere van 15 wel eens een relatie heeft met iemand die vijf jaar ouder is. Maar een 15-jarige zal niet zomaar met de 40-jarige buurman in bed kunnen duiken zonder dat dat gevolgen zal hebben. En op het moment dat er sprake is van verkrachting blijft de wet gewoon geldig’, besluit Erika Frans.

Tekst: Chloë Foubert

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.