Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Hou je niet van labels? Plak er dan ook geen op jezelf.

SOS: 7 tips voor girls die twijfelen over hun seksuele voorkeur

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Tiener zijn, is allesbehalve makkelijk. Prestatiedruk, keuzes maken, volwassen worden, liefde... Als je dan als tiener nog eens worstelt met je seksuele geaardheid, snappen we dat dat héél moeilijk kan zijn. Twijfel je op welk gender je valt? Of denk je dat je meer voelt voor je bestie dan vriendschap? Wij hebben enkele tips die je kunnen helpen om jezelf en je gevoelens beter te begrijpen.

1. Ontdek of je gevoelens seksueel of romantisch zijn


Er is een groot verschil tussen seksuele en romantische gevoelens. Seksualiteit is een heel breed spectrum, dus het kan natuurlijk heel verwarrend zijn als je nog niet helemaal weet wie je bent en wat je wilt. Bij seksuele aantrekkingskracht voelen twee personen zich puur seksueel aangetrokken tot elkaar. Bij romantische aantrekkingskracht wil je een liefdesrelatie met iemand. Wat jij moet doen, is voor jezelf uitmaken welke soort gevoelens je hebt voor iemand. Soms kunnen gevoelens ook veranderen voor en door iemand. Maar je hoeft je niet verplicht te voelen om daar meteen een label op te plakken. Zolang je zelf weet waar jij je het beste bij voelt!

2. Doe veel research


Alleen jij weet hoe je je voelt, en alleen jij kan die gevoelens dan ook een naam geven. Er zijn meisjes die op hun dertiende al weten dat ze bijvoorbeeld biseksueel zijn of enkel op meisjes vallen, maar er zijn ook vrouwen die het pas jaren later ontdekken of accepteren. Als je écht twijfelt over je seksuele voorkeur en in de knoop zitkan je research doen.

Hoe meer je over iets leest, hoe meer je het onderwerp begrijpt, waardoor je ook jezelf beter zal begrijpen.


Hoe meer je over iets leest, hoe meer je het onderwerp begrijpt, waardoor je ook jezelf meer zal begrijpen. Bewust worden van je eigen gevoelens is de eerste stap. Tegenwoordig is het gemakkelijker om informatie te vinden dankzij het internet en sociale media. Maak daar gebruik van. Als je dat wilt, kan je er ook met anderen over praten op fora.

3. Wees nieuwsgierig, want dat is oké


Er hoeft helemaal geen taboe te zijn rond jezelf ontdekken. Jammer genoeg is dat er anno 2019 wel nog steeds. Het is normaal om als tiener nieuwsgierig te zijn en je moet de vrijheid krijgen om jezelf te ontdekken. Dus ook op seksueel vlak. Als je benieuwd bent naar meisjes, maar nog steeds een relatie wilt met een jongen, ben je niet raar! Je bent nog volop aan het ontdekken wie je bent en wat je wil. Neem er alle tijd voor.

4. Veranderen van gedacht kan altijd


Het is niet verboden om te veranderen van gedacht. Dat is het hele concept van een ontdekkingsproces. Je ontdekt wie je bent en wat je wil. Dus waarom zou je je tijdens die ontdekking moeten houden aan één label? Het is heel goed mogelijk dat je met meisjes datet en daarna weer met jongens.

Alleen jij weet wie je écht bent. Niemand hoeft daarover te oordelen.


Dat wil nog niet zeggen dat mensen je meteen als ‘biseksueel’ moeten bestempelen. Alleen jij weet wie je écht bent. Niemand hoeft daarover te oordelen.

5. Je hoeft geen categorie te kiezen


Hou je niet van labels? Plak er dan ook gewoon geen op jezelf! Dat is helemaal niet nodig en anderen moeten dat dus ook niet doen. No worries!

6. Je hoeft het nog niet zeker te weten


Je hebt je hele leven om te ontdekken wie je bent. Maak je dus geen zorgen. Je hebt nog zeeën van tijd, dus rush niets! Jij moet je goed voelen bij wat je doet. Dat is het voornaamste.

7. Het gaat niemand iets aan


De enige persoon die telt ben jij! Als je een relatie hebt met iemand moet je natuurlijk wel rekening houden met de gevoelens van die persoon. Heb je twijfels? Zeg dat dan eerlijk. Maar verder gaat het niemand anders iets aan. Je kwetst er niemand mee door jezelf te ontdekken, zolang je eerlijk bent. Je kwetst wel jezelf ermee als je je verstopt omdat je je schaamt. Doe dus vooral lekker je eigen ding.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '