Home Love Daten Drie waarheden over de liefde die je eerder had willen weten

Drie waarheden over de liefde die je eerder had willen weten

Dat verhaal van Sneeuwwitje en de prins? Dat bestaat niet.

© Edgar Chaparro via Unsplash

Van jongs af aan krijgen we van onze omgeving te horen hoe we ons moeten gedragen, wat belangrijk is en wie we moeten zijn. Toch blijken sommige van die dingen op latere leeftijd niet te kloppen. Om je toch al een beetje wegwijs te maken op vlak van liefde hebben wij drie waarheden op een rijtje gezet die je altijd in je achterhoofd moet houden.

1. De ideale relatie bestaat niet

Dat verhaal van Sneeuwwitje en de prins? Dat bestaat niet. Ook die geweldige romantische komedies, de perfect lijkende vriendenkoppels in je omgeving, of misschien het fijne huwelijk van je ouders, geven de indruk dat er een handleiding bestaat voor hoe een relatie hoort te zijn. Dat is jammer en maakt je onnodig onzeker. Elke relatie is immers helemaal anders. Met de ene partner heb je slaande ruzie maar is de liefde stabiel en vurig. Terwijl je met de ander misschien harmonieus en liefdevol de dagen slijt maar je je tegelijkertijd dood verveelt. Er zijn diverse soorten liefdesrelaties. En alles waar jij je goed bij voelt is goed. Vertrouw daarop.

2. Je kunt jezelf makkelijk kwijtraken in een relatie

In de liefde worden twee mensen spreekwoordelijk één. Als je jong bent, klinkt dat misschien romantisch. De ultieme liefde. De mooiste vorm van samenzijn. Maar eigenlijk is het angstaanjagend. Het is binnen een relatie geen doel om jezelf te verliezen. Twee individuen blijven twee individuen. Binnen een gezonde en gelukkige relatie kun je helemaal jezelf zijn. Je bent nu eenmaal anders. Je hebt allebei je eigen gevoelens, verleden, ambities en dromen. En misschien passen jullie wel heel goed bij elkaar. Maar door te zeggen dat twee mensen samen één worden, creëer je een beeld dat niemand moet willen. Laat één plus één dus vooral twee blijven.

3. Jij bent de liefde van je leven

Heb je jezelf lief zoals je je naasten liefhebt? We hebben als kind geleerd om goed om te gaan met de mensen om ons heen. Maar hoe zit het met onszelf? Afgeleid door hoe we zouden willen zijn en wat we zouden moeten doen of bereiken, vergeten we bijna om van onszelf te houden – gewoon zoals we zijn. Met alle schoonheidsfoutjes, negatieve gedachten, boosheid, verdriet, angsten en jaloezie. We zijn gewoon mens, net als iedereen. En de liefde voor jezelf is het belangrijkste fundament waarop je je eigen leven kunt bouwen.

Wil je nog meer dingen lezen die er écht toe doen? In ‘100 dingen die je eerder had willen weten’ van Inger Strietman (Kosmos Uitgevers, € 17,50) kan je nog een heleboel bijleren.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.