Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Ze zijn niet alleen een broeihaard voor bacteriën, maar je kan er ook vervelende puistjes van krijgen.

5 tips om je make-upborstels snel én grondig schoon te maken

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Blush, oogschaduw, highlighter... We hebben voor zowat élk beautyproduct in onze kast wel een make-upborstel voorzien. Hoewel we die intensief gebruiken, vergeten we vaak hoe belangrijk het is om die borstels ook grondig en vooral regelmatig te reinigen. Ze zijn niet alleen een broeihaard voor bacteriën, maar je kan er ook vervelende puistjes van krijgen. Hoog tijd dus om die make-upborstels flink onder handen te nemen en wij geven je alvast 5 tips mee om dat snel, maar vooral grondig te doen.

1. Maak je make-upborstels vochtig, niet nat


Oké, je eerste reflex is waarschijnlijk om die kraan open te zetten en je borstels gewoon onder te dompelen. Onze allereerste tip? Doe dat vooral niet, want als ook het handvat nat wordt, kunnen de metalen deeltjes gaan roesten. Probeer dus eerder wat water over de haren te sprenkelen of je borstel ondersteboven onder de kraan te houden, zodat enkel de haren nat kunnen worden. Gebruik daarnaast ook enkel koud of lauw water. Te warm water kan de borstels namelijk beschadigen.

2. Kies voor een zacht reinigingsproduct


Eens de haartjes van je make-upborstel vochtig zijn, kan je echt aan het reinigen beginnen. Hoewel je verschillende (dure) brush cleansers kan kopen in beautyzaken, werkt een milde shampoo of zachte zeep net zo goed. Neem bijvoorbeeld wat babyshampoo in je hand en draai de borstel er vervolgens in rond totdat hij begint te schuimen. Spoel je borstel daarna voorzichtig af en je zal al snel het water in je wasbak flink zien verkleuren. Ja, al die vuiligheid zat wel degelijk in jouw borstel.

3. Laat je borstels liggend drogen, niet rechtop


Omdat we nu eenmaal weinig geduld hebben en onze borstel de volgende dag opnieuw nodig hebben, verwijder je best meteen het meeste vocht. Je kan het overtollige water eruit knijpen met een handdoek of een keukenrol. Buig je kwasten na het reinigen ook altijd weer netjes terug in hun vorm en leg ze vervolgens neer zodat ze liggend kunnen drogen. Als je ze namelijk rechtop laat staan, loopt het water in het handvat en kunnen ze bijgevolg dus weer gaan roesten of zullen de haartjes zelfs uitvallen. Heb je echt weinig geduld? Dan kan je de haren ook een beetje föhnen, maar wel enkel met koele lucht.

4. Ontsmet het handvat van je make-upborstel


Omdat je nu toch al die moeite hebt gedaan om je borstel te reinigen, is het belangrijk dat je het handvat van je borstel niet vergeet. Ook daar zitten namelijk bacteriën die zich makkelijk kunnen verspreiden naar de borstelharen of je handen (ja, ook een make-uptool). Gebruik daarom een watje met wat ontsmettingsalcohol en maak het handvat proper.

5. Doe dit minstens één keer per week


Een make-upartiest reinigt zijn of haar borstels letterlijk élke dag, maar aangezien jij jouw borstel minder intensief gebruikt, volstaat één keer in de week wel. Maak er een routine van en kies desnoods een vaste dag uit waarop je aan het schoonmaken slaat. Onze voorkeur? Zondag! Dan genieten we graag van een lang warm bad, een gezichtsmaker en een make-uploze dag.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '