Home Body SEX TALK: wordt je lichaam gezuiverd tijdens je menstruatie?

SEX TALK: wordt je lichaam gezuiverd tijdens je menstruatie?

En kan het kwaad om je pil door te nemen?

lichaam gezuiverd menstruatie
© Polina Zimmerman via Pexels

Een vraag die vaak in gesprekken naar boven komt als iemand zegt dat zij haar pil of een ander anticonceptiemiddel doorneemt: maar is dat wel gezond? Het boek ‘Period Talk’ ontkracht voor eens en altijd de mythe dat je lijf gezuiverd wordt tijdens je menstruatie.

Veel mensen geloven dat je lichaam de maandelijkse bloeding nodig heeft om zich te reinigen en eventuele giftige stoffen te verwijderen. Toch is dat niet het geval. Het zijn je nieren en je lever die je bloed zuiveren. Het menstruele bloed is een mengeling van bloed en baarmoederslijmvlies dat afschilfert. Eén ding is zeker: giftig is het allesbehalve. Maar waar komt het bloed dan vandaan?

Zoals je weet, wordt het baarmoederslijmvlies dikker tijdens de folliculaire fase, de eerste fase van de cyclus. Als de eicel niet bevrucht wordt, dan wordt dat opgebouwde baarmoederslijmvlies weer verwijderd, vandaar dus de bloeding. Het kan geen kwaad om deze bloedingen te stoppen door bijvoorbeeld hormonale anticonceptie te nemen, net zoals het geen kwaad kan dat je geen bloedingen meer hebt als je zwanger bent. Het is natuurlijk een ander verhaal als je eerst een normale cyclus hebt en je cyclus plots wegvalt zonder dat je hormonale anticonceptie gebruikt. Als je een hormonaal anticonceptiemiddel neemt, wordt het baarmoederslijmvlies niet opgebouwd en is een bloeding dus ook niet meer nodig. Normaal gezien keert je cyclus meteen terug zodra je stopt met het anticonceptiemiddel.

Met andere woorden: het kan dus geen kwaad om je pil bijvoorbeeld door te nemen. Hou er wel rekening mee dat je dan uiteraard niet kan checken of je anticonceptie goed werkt en of je dus al dan niet zwanger bent.

Bron: ‘Period Talk: FAQ over menstruatie’ van Sofie Vanherpe, Lannoo, € 17,99.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.