Home Fun HANDIG: deze app biedt een manier om veiliger te sexten

HANDIG: deze app biedt een manier om veiliger te sexten

Seksuoloog Wim Slabbinck: 'Sexten is leuk en gezond. Tenminste, dat zou de boodschap moeten zijn. Maar dat zien we vaak anders in de media passeren.' 

sexting
© Getty

22 procent van de Belgen geeft aan veiliger te willen sexten, maar weten niet goed hoe ze dat kunnen doen. In plaats van te zeggen dat je het niet mag doen, is het beter om handvaten aan te reiken zodat je het op een veilige manier kan sexten. Daarom lanceert Telenet nu een app zodat je zonder zorgen een sexy foto kan versturen.

Eén op de drie Belgen heeft ooit al eens aan sexting gedaan, en bij jongeren ligt dat cijfer nog hoger. Daar is niets mis mee, integendeel! Maar het gevaar dat eraan vasthangt, is een ander verhaal. Zo kan een foto heel gemakkelijk doorgestuurd worden, met vaak victim blaming en schaamte als gevolg.

Victim blaming

Seksuoloog Wim Slabbinck: ‘Sexten is iets essentieels en het is leuk en gezond. Tenminste, dat zou de boodschap moeten zijn. Maar dat zien we vaak anders in de media passeren.’ Victim blaming is bijna standaard als het gaat om een verspreide sext bij jongeren. Als een meisje een jongen leuk vindt en een naaktfoto naar hem in vertrouwen doorstuurt en hij verspreidt die foto op school, dan is het vaak het meisje die de schuld krijgt. Omdat zij de foto in de eerste plaats naar hem heeft verstuurd. ‘Het is aan de persoon die de foto ontvangt om daar op een verantwoordelijke manier mee om te gaan’, aldus Wim.

Op dat probleem komt Telenet met behulp van Child Focus nu met een oplossing. Zij stellen .comdom voor, een app die moet voorkomen dat je naaktfoto ongewenst verspreid wordt. ‘Sexting is een normaal onderdeel van de seksuele ontwikkeling bij jongeren. Het wordt pas problematisch als die beelden ongewenst gedeeld worden met derden. Daarom juichen we elk initiatief toe dat mensen helpt veiliger aan sexting te doen’, aldus Child Focus.

Watermerk met gegevens

Hoe gaat het in zijn werk? Heel simpel. Met de app neem je een foto van jezelf (de foto wordt trouwens niet opgeslagen door de app). In de app voeg je een filter toe die de gegevens van de ontvanger (naam en gsm-nummer) als watermerk over je foto zet. Je kan aanduiden of je je gezicht wil verbergen of niet. Wil je een extraatje aan je foto toevoegen? Dan kan je er nog een stomende videofilter over zetten. Je krijgt nog een reminder dat je niet verplicht bent om de foto te versturen. Dan kan je hem bewaren en versturen. Het watermerk kan onmogelijk weg gefotoshopt worden zonder dat je onherkenbaar wordt gemaakt.

© Telenet

Wil jij in vertrouwen een foto naar je vriend(in) sturen? Dan zijn er naast de .comdom-app nog enkele tips om zo veilig mogelijk te sexten. Zo is het belangrijk dat je niet met je gezicht op de foto staat en herkenbare kenmerken, zoals tattoos, juwelen en sproeten, verbergt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt met de persoon naar wie je een sexy foto verstuurd.

.comdom kan je hier gratis downloaden. Heb je nog vragen? Bij Child Focus kan je 7/7 en 24/24 gratis bellen op het nummer 116 000 of je kan mailen of chatten met een medewerker. Meer info vind je hier.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.