Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Georgia de Lotz via Unsplash

Toch blijkt uit een reportage van het Eén-programma 'Pano' dat er ook gevaren aan de trend verbonden zijn.

Finstagram is dé Instagramtrend voor wie het beu is om te doen alsof

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Als jij heel graag met Instagram bezig bent, maar het beu bent om altijd perfect te moeten lijken, dan moet je Finsta zeker een kans geven. Toch is er ook een gevaarlijke keerzijde aan de socialemediatrend verbonden...


Finstagram, Finsta of fake Instagram is een trend die sociale media nog leuker kan maken. Bij het fenomeen is het de bedoeling dat je een tweede account aanmaakt en dat op privé zet. Dat profiel deel je alleen met je beste vrienden. Je volgt en accepteert dus enkel mensen die je heel goed kent én vertrouwt.

Heel wat gebruikers zijn het beu om telkens te letten op wat ze posten, omdat ze het gevoel hebben dat ze er altijd perfect moeten uitzien. Zo kwamen ze op het idee om een tweede account te maken waarop ze helemaal zichzelf kunnen zijn. De naam van de trend is dus eigenlijk misleidend, want échter dan op Finstagram kan het niet.

Op je extra account post je foto’s en filmpjes die je met niemand anders dan je gekozen volgers wil delen. Zo kan je  gênante en persoonlijke dingen plaatsen, zoals selfies met een dubbele kin, grappige foto’s, outfits waar je advies bij nodig hebt, screenshots van grappige groepsgesprekken en zoveel meer, zónder beoordeeld of veroordeeld te worden. Mooi, toch?

Pano: Geheim op Instagram


Helaas is er ook een keerzijde aan Finstagram verbonden, zo blijkt. Onlangs werd in ‘Pano’ op Eén de reportage ‘Geheim op Instagram‘ getoond, waarin te zien is hoe jongeren hun tweede Instagramaccount gebruiken om gevoelige content over onder meer mentale gezondheid, eenzaamheid, eetstoornissen, zelfverwonding en zelfs zelfmoordgedachten, te posten. Dat account wordt, zoals normaal de bedoeling is, in die gevallen niet gedeeld met vrienden en familie, maar wel met andere meisjes en jongens die zich in dezelfde situatie bevinden.

Het is een gevaarlijk en heel uitgebreid netwerk. Niemand weet namelijk wat jongeren daar delen en wat voor gevolgen dat kan hebben... Mika, een van de meisjes die er deel van uitmaakt, getuigde in Pano: ‘De berichten in de community zorgen ervoor dat je op den duur verstrikt raakt in je eigen negatieve gevoelens én in die van anderen. Ik isoleerde me volledig, niemand uit mijn omgeving wist nog wat er in mijn hoofd omging.’

Finstagram is dus leuk, zolang het tweede account op de juiste manier gebruikt wordt. Ken/ben je iemand die zijn/haar fake Instagram misschien wel voor andere doeleinden gebruikt? Check www.awel.be. Zij bieden je een luisterend oor en helpen je met raad en tips. Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '