Home Life CATPOWER: deze drie dingen kunnen wij leren van onze kat

CATPOWER: deze drie dingen kunnen wij leren van onze kat

Een kat heeft zelfvertrouwen en waardeert zichzelf zoals ze is.

kat
© Erik-Jan Leusink via Unsplash

Wil je leren houden van jezelf zoals je bent? Moet je proberen om eerst aan jezelf te denken in plaats van aan anderen? Of zoek je een manier om te leren trots zijn op jezelf? Dat kan door te kijken naar je huisdier! Er zijn namelijk een heleboel dingen die we kunnen leren van onze kat.

Als er één dier is waar wij als mensen nog veel van kunnen opsteken, is het wel van de kat. Elke cat lady weet dat het niet zomaar een beest is. Het huisdier heeft heel veel karaktertrekjes en gewoontes die werkelijk fantastisch zijn. In het werkboek ‘Doe en denk als een kat’ staan veertig puntjes die je leren om net als een kat stressvrij, rustig, charismatisch, nieuwsgierig, onafhankelijk… te zijn. Wij hebben er drie voor je uitgelicht waarmee je alvast aan de slag kan.

1. De kat kan paraderen, ze is trots.

Een kat heeft zelfvertrouwen en waardeert zichzelf zoals ze is. Ze hoeft niets te bewijzen aan niemand.

Zo doe je het: je neemt een trotse (geen verwaande) houding aan. Sta mooi rechtop, zonder stijf te zijn. Alsof een onzichtbare draad je naar boven trekt en je groter maakt. Het kan helpen als je je buik aanspant waardoor je het gewicht van je rug af haalt. Trek niet je buik in door je adem in te houden, want dat is niet natuurlijk! En loop zo door de huiskamer met die waardigheid. Stel je voor dat je een prins(es) bent, beweeg elegant, gracieus en zeg ‘Ik ben een ster. De mensen zijn blij me te zien.’ Als je dat kunt, paradeer je als een kat!

2. De kat is ongevoelig voor oordelen.

Het kan katten niets schelen of ze gewaardeerd worden of niet. Ze zullen zich nooit anders gedragen om mee te zijn met de meerderheid. 

Leer signalen negeren die je niet helpen, of die je kleineren en ontmoedigen. Mensen die gemeen tegen je zijn, heb je niet nodig. Gelukkig kan je jezelf op drie manieren trainen om oordelen af te wijzen.

1. Draag express opvallende kleding om veroordelende blikken te tarten waarbij je in jezelf herhaalt dat ze niet belangrijk zijn. Tegenwoordig kan je alles dragen. Profiteer van die vrijheid!

2. Draag je altijd keurig gestreken kleren of zit je make-up altijd perfect? Ga dan eens een dag in gekreukelde kleren of zonder make-up naar buiten. Waarschijnlijk zal je opmerkingen krijgen, maar deze geven je de kans om je te harden tegen negatieve kritiek.

3. Zodra je je gaat afvragen wat anderen ervan zullen zeggen, je de neiging voelt om de uiterlijke schijn op te houden, neem dan even de tijd om je voor te stellen wat er zou gebeuren als je zou doen waar je zin in hebt. En durf het ook effectief te doen!

Vergeet daarbij niet dat het soms belangrijk is om naar bepaalde oordelen te luisteren die je helpen je te ontwikkelen. Je kunt je voordeel doen met opbouwende kritiek, ook al is het niet altijd leuk. Het sleutelwoord is ‘opbouwend’: vergeet dus alle doorsnee kritiek die niet opbouwends heeft en die je alleen maar ondermijnt.

3. Een kat is volhardend.

Een kat kan een halve dag geduldig blijven wachten voor de ingang van een muizenhol tot haar prooi tevoorschijn komt. Ze geeft niet op. 

Weet jij wat je wilt in het leven? Als jouw antwoord ‘ja’ is, geef dan niet op bij de geringste tegenslag. Om jezelf met een geruster hart toe te staan je plannen door te zetten, is het goed om eerst te kijken of je er anderen niet mee schaadt. De meeste mensen werken – ook zonder dwangmatig anderen te willen plezieren – liever samen en zullen anderen niet snel iets afnemen. Zo kan je vragen, als je zin hebt in dat laatste koekje, eerst of niemand anders dat ook wil, zodat jullie eventueel kunnen delen. Als je zeker weet dat je niemand tekortdoet, ga er dan voor en houd vol.

Als iemand bezwaar maakt tegen jouw wens, laat die wens dan niet meteen varen onder het mom van ‘anderen zijn belangrijk’. Ook jij bent belangrijk! Beoordeel de situatie en beslis wat je het best kunt doen. Het wordt lastiger als je niet zeker weet wat je wilt.

Bron: ‘Doe en denk als een kat: het werkboek’ – Stephane Garnier – ISBN: 9789021571416 – € 12,50 – Kosmos uitgevers

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.