Home Love YOU GO: 9 manieren waarop je je eigen beste vriend(in) wordt

YOU GO: 9 manieren waarop je je eigen beste vriend(in) wordt

Met andere woorden: hoe leer je jezelf graag zien?

eigen beste vriendin
unsplash

Het is de bedoeling dat je je eigen beste vriend(in) wordt. Dat je jezelf aanmoedigt wanneer je iets nieuws aantrekt, dat je jezelf voor gek verklaart wanneer er negatieve gedachten over jezelf door je hoofd gaan… We geven het toe: dat is niet gemakkelijk. Toch zijn er zaken die je daarbij kunnen helpen. Fille Folle geeft 9 tips waarmee je jezelf graag leert te zien, en die zetten wij even voor je op een rijtje.

1. Weet dat er niemand is zoals jij.

Opnieuw een cliché zo groot als een huis, maar evengoed één dat overeind blijft. Je bent uniek. In al die jaren dat de mensheid op deze gigantische aardbol heeft doorgebracht, is er nooit iemand geweest die precies is zoals jij. En waar de wereld ook naartoe gaat, als we straks allemaal usb-sticks als vingers hebben en robots als knechtjes, dat blijft zo. Jij blijft jij, en je bent de enige.

2. Giet je ziel in een passieproject.

Oké, je moet tijdens het schooljaar naar school, je hebt hobby’s en je wil daarnaast geen vreemde worden voor je vrienden en familie, maar een project hebben waar je je creativiteit, idealisme of je ondernemerschap in kwijt kan, is een gigantische boost voor je zelfbeeld. Zo is Fille Folle tenslotte ook geboren.

3. Besef dat alles tijdelijk is.

Alles is altijd in transitie. Bloemen verwelken. Je fietsband loopt leeg. De zon gaat op en weer onder en weer op. Een slechte dag hebben en even niet met jezelf overweg kunnen is helemaal oké. Want ook dat is tijdelijk. Probeer je twijfels en zorgen niet weg te proppen, maar onder ogen te zien. En te beseffen dat het helemaal oké is om ze te hebben. Morgen is er écht een nieuwe dag.

4. Weet dat je waarde niet afhangt van wat anderen zeggen of denken.

Wil je echt iets dat zo fundamenteel is als je zelfbeeld laten afhangen van mensen die ook weleens een kutdag hebben, moe zijn, een gebroken hart of een kanjer van een koppijn hebben? Je hebt geen idee waar anderen mee worstelen, en wat hun oordeel over jou beïnvloedt. Afhankelijk zijn van anderen voor je dagelijkse shot liefde is de snelste manier om je slecht te voelen, want ook zij zijn vooral bezig met hun eigen weg zoeken.

5. Probeer eens of affirmaties voor je werken.

Dat zijn sterke, inspirerende zinnen die je tegen jezelf zegt en herhaalt, en waar je heel wat kracht uit kan putten. Het is niet erg als je niet meteen gelooft wat je jezelf wijsmaakt. Maar het maakt een wereld van verschil om je dag te beginnen met een positieve boodschap aan jezelf. Probeer het eens uit met deze:

  • Ik ben het waard om verschrikkelijk graag gezien te worden.
  • Ik ben al zover gekomen, en ik heb de moed om nog veel verder te gaan.
  • Ik ben sterk, zelfverzekerd, en in staat om al m’n dromen waar te maken.
  • Ik ben genoeg, precies zoals ik ben.
  • Ik heb zelf controle over m’n eigen geluk, en ik laat niks of niemand buiten mezelf mijn geluk controleren.

6. Dat je je eigen beste vriend(in) leert te zijn betekent niet dat je je niet met mensen kan omringen

We blijven groepsdieren, en zelfs als we helemaal geen probleem hebben met alleen zijn, hebben we nu en dan wel een vriendelijk gezicht of een goeie babbel nodig om staande te blijven. Kies er de juiste mensen uit. Mensen die je fantastisch vinden precies zoals je bent. Mensen die onvoorwaardelijk je grootste fan zijn. En dat betekent ook dat je nu en dan mensen uit je leven zal moeten knippen die niet aan die criteria voldoen. Verspil je energie niet aan negatieve relaties of vriendschappen, want ze zuigen je helemaal leeg en laten je achter als een lege huls.

7. Zoek de fun op.

Is fun voor jou met je vrienden babbelen? Of je luttele zakcentjes er online door brassen? Is het met je hond het bos intrekken en wandelen tot je lood in je schoenen hebt? Lachen, plezier maken, fun hebben is goed voor je ziel en laat maar weinig tijd om te mokken.

8. Plan elke dag één random act of kindness voor jezelf.

Trakteer jezelf op een lekkere smoothie, blijf een halfuurtje langer liggen, koop die mooie T-shirt waar je al drie weken over twijfelt, bel een vriend(in) op om gewoon even te kletsen, trek dat ene kleedje aan waarin je je zo badass voelt of herbekijk je lievelingsfilm voor de vierendertigduizendste keer. You deserve it.

9. Leren om alleen te kunnen zijn is hard, maar echt nodig.

Sommige mensen hebben het van nature in zich, anderen moeten er hard aan werken. Maar het kunnen – perfect oké zijn op je eentje – is een life skill die je nooit meer verliest, en die ervoor zorgt dat je ook in relaties met anderen een stuk steviger in je schoenen staat.

Bron: ‘Fille Folle’ van Ilona Lodewijckx, met illustraties van Aurike Quintelier, Van Halewyck, € 20

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.