Home Body SOS: wat is een vaginale schimmelinfectie en wat kan je eraan doen?

SOS: wat is een vaginale schimmelinfectie en wat kan je eraan doen?

Het kan heel vervelend zijn!

vaginale schimmelinfectie
© Getty

We gaven eerder al do’s-and-don’ts mee om je vagina gezond te houden. Je kan nog zo je best doen om je vagina fris te houden, of net niet, maar wat dan? Wat als je je intieme delen toch boos hebt gemaakt?

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Bij een gezonde vagina zijn de aanwezige schimmels en bacteriën in evenwicht. Wanneer dat evenwicht verstoord wordt, kan er een schimmelinfectie ontstaan. De schimmel candida gaat overheersen in je vagina en de vaginawand binnendringen. Zo’n infectie herken je meestal aan veel witte afscheiding en vaginale jeuk, en kent verschillende oorzaken, zoals we hierboven al aanhaalden. Daarbij zijn sommige vrouwen gevoeliger voor vaginale aandoeningen dan andere.

Wat zijn de symptomen?

  • Het vervelendste symptoom: jeuk aan de schaamlippen of in de vagina. Nog vervelender: door de jeuk ga je misschien krabben en beschadig je de huid die eigenlijk al geïrriteerd is door de infectie.
  • Verandering in je vaginale afscheiding, zoals veel witte vloed met een dikke structuur.
  • Rode, opgezwollen schaamlippen en een branderig gevoel in de vagina.
  • Eventueel pijn bij het plassen.

Wat kan je eraan doen?

Als je vaginale afscheiding al enkele dagen veranderd is van kleur, hoeveelheid of geur, kan je het best even naar de huisarts gaan. Die zal je verder adviseren en eventueel onderzoeken, om je een voorschrift mee te geven voor zalf, tabletten of capsules.

Tekst: Nele Reymen

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.