Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Eigen onzekerheden of groepsdruk kunnen aan de basis liggen van dat pestgedrag.

4 mogelijke verklaringen waarom iemand jou pest

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Dankzij acties zoals Stip it! is pesten de laatste jaren gelukkig verminderd. Toch blijft pestgedrag een vaste factor in onze maatschappij. Meer nog, 1 op de 5 mensen is volgens Kies Kleur Tegen Pesten een slachtoffer geweest tijdens zijn jeugd. Om zo’n trauma een plaats te kunnen geven, is het belangrijk om de beweegredenen van een pestkop te kennen.


Laten we eerst en vooral beginnen met een reden die NIET aan de basis ligt van het pestgedrag. Het is namelijk écht niet jouw schuld als iemand het nodig vindt om jou het leven zuur te maken. Je bent een prachtig persoon die het waard is om voor op te komen en hier te zijn. De dingen die men zegt/doet kunnen misschien wel persoonlijk naar jou gericht zijn, maar de achterliggende redenen waarom pesters mensen afbreken, gaan vaak dieper dan dat. Zoals eigen onzekerheden of groepsdruk. Wij zetten alle mogelijke verklaringen voor je op een rijtje.

1. Eigen onzekerheden en jaloezie


Als een pestkop onzeker is, gaat hij of zij dit gevoel afreageren op iemand anders. Een treiteraar pikt er een ‘gemakkelijk’ slachtoffer uit, gewoon omdat het volgens hem/haar kan. Een pester gaat het ook vaak op iemand gemunt hebben omdat hij/zij jaloers is op die persoon. Of dat nu is vanwege uiterlijk, persoonlijkheid, vaardigheden of andere redenen. Een duidelijk voorbeeld is Adam uit ‘Sex Education‘. Hij maakte Eric jarenlang het leven zuur, omdat Adam moeite had met zijn geaardheid en zijn thuissituatie. Een pester kan zich zelfs keren tegen zijn/haar vrienden, als hij/zij merkt dat die beter zijn dan hem/haar.

2. Erbij horen


Net zoals de rest van de wereld willen pesters gewoon het gevoel hebben dat ze ergens bijhoren. Alleen uiten zij dat niet op de juiste manier. Door zich stoer voor te doen en anderen het leven zuur te maken, denken ze dat dat zich cool maakt. Terwijl het net andersom is. Pesters zullen misschien gesteund worden, maar dat gebeurt vaak alleen omdat die mensen zelf bang zijn om een slachtoffer te worden. En als het erop aankomt, zal niemand nog achter hen staan.

3. Bang om zelf gepest te worden


Zoals we bij het vorige puntje al zeiden: jongeren (en zelfs volwassenen) zijn zelf bang om gepest te worden. Daarom gaan ze zich ofwel zoveel mogelijk erbuiten houden of gaan ze net meedoen omdat ze niet zwak willen overkomen. En geen van beide methodes is goed. Als je pestgedrag ziet, is het belangrijk om op te komen voor de persoon in kwestie, net zoals jij zelf verdedigd zou willen worden.

4. Geen flauw benul


Een vierde reden kan zijn omdat ze echt geen idee hebben dat ze iemand aan het pesten zijn. Wanneer is het pesten en wanneer is het plagen? Als iemand het constant op dezelfde persoon heeft gemunt en hij/zij aangeeft op welke manier dan ook dat hij/zij dat niet fijn vindt, maar de pester niet stopt, is het pesten. Als iedereen in een groep elkaar plaagt en het ook ophoudt wanneer iemand aangeeft het niet leuk te vinden, is het plagen. Het is dus belangrijk om te luisteren naar elkaar en rekening te houden met elkaars gevoelens. Zo niet, kwets je elkaar met opzet en kan dat ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Word je gepest en wil je je verhaal anoniem kwijt (via telefoon of chat)? Check www.awel.be, zij bieden je een luisterend oor en helpen je met raad en tips om het pesten te stoppen. 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '