Home Life 500 Belgische en Spaanse jongeren stellen vijf mogelijke oplossingen voor seksuele intimidatie...

500 Belgische en Spaanse jongeren stellen vijf mogelijke oplossingen voor seksuele intimidatie voor

Het digitale event was een initiatief van Plan International dat ook de #bystanderchallenge lanceerde om getuigen aan te moedigen.

seksuele intimidatie
© Plan International

Seksuele intimidatie – dat gaat van nagefloten worden op straat tot ongewenst aangeraakt worden – is wereldwijd en op verschillende plekken continu aanwezig. Iets wat niet zou mogen, maar toch gebeurt, denk maar aan op de bus, op straat… Uit Belgisch onderzoek is gebleken dat maar liefst 91 % van de meisjes en 28 % van de jongens al slachtoffer was. Plan International wil een oplossing voor dat probleem en organiseerde een digitaal event J500 waarbij jongeren met vijf aanbevelingen kwamen.

J500 ofte Jongeren-500 is een initiatief van de Belgische en Spaanse kantoren van Plan International en maakt deel uit van hun programma Safer Cities. Met het digitale event wilden ze jongeren aansporen en steunen om zelf actie te ondernemen tegen seksuele intimidatie, want zeg nu zelf: wie kan beter een oplossing bedenken dan diegenen die het onder andere aangaan en meemaken?

In totaal werden door de 500 Belgische en Spaanse jongeren tussen 15 en 24 jaar 25 aanbevelingen, waaronder in de thema’s onderwijs en openbaar vervoer, besproken en stemden ze uiteindelijk voor vijf oplossingen waarmee de lokale politici aan de slag kunnen. Deze luiden als volgt:

  • Jongerenparticipatie: Ontwikkel een online platform waar jongeren hun mening kunnen geven en oplossingen kunnen voorstellen tegen seksuele intimidatie.
  • Sensibilisering: Voeg gendergelijkheid als onderwerp toe aan het schoolcurriculum om te praten over discriminatie, seksualiteit en gendergerelateerd geweld zoals seksuele intimidatie.
  • Onderwijs: Aanwezigheid van professionals zoals psychologen en laagdrempelige emotionele ondersteuning in scholen.
  • Publieke ruimte: Maak ‘veilige plaatsen’ in vrijetijdszones, met posters en borden die uitleggen hoe je seksuele intimidatie (als omstaander) kan tegengaan.
  • Openbaar vervoer: Creëer een noodnummer voor seksuele intimidatie in het openbaar vervoer zodat veiligheidspersoneel snel kan ingrijpen.

#bystanderchallenge

Tenslotte werd er ook een dansuitdaging gelanceerd waaraan jij kan meedoen door op Instagram en TikTok ‘m na te doen! Het gaat om de #bystanderchallenge, die bestaat uit vier danspassen en wordt gedanst op het nummer ‘Bystander’ van Le Motel’. De uitdaging heeft als boodschap dat getuigen kunnen helpen seksuele intimidatie te bestrijden door te reageren wanneer ze iets zien gebeuren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Weet je niet wat doen als jij of iemand uit je omgeving het slachtoffer is geworden van seksuele intimidatie? Je leest alles over safer cities op de website van Plan International. Wil je met iemand praten? Als je het even moeilijk hebt, dan kan je terecht op awel.be of kan je gratis bellen naar 102. Zij luisteren naar alle kinderen en jongeren.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.