Home Body 15 interessante weetjes over vagina’s die je vast nog niet wist

15 interessante weetjes over vagina’s die je vast nog niet wist

Wist je dat je ook als meisje kan ejaculeren?

vagina
© Getty

De weetjes over piemels, sperma én tepels heb je al. Dit keer informeren we je graag over het belangrijkste én meest ingewikkelde orgaan van de vrouw: de vagina. Wedden dat je deze 15 interessante dingen nog niet wist?

1. Vagina is niet de meest correcte term als je het hebt over je volledige orgaan.

Ook al gebruikt iedereen over het algemeen wel deze term, toch is vulva een juistere benaming. Vagina slaat namelijk op één specifiek deel, namelijk de opening. Vulva slaat op het geheel van de vagina, schaamlippen, clitoris en de plasbuis. Toch wordt de term ‘vagina’ het meeste gebruikt.

2. De standaardvagina is zeven tot acht centimeter diep.

Door stimulatie kan zij elf tot twaalf centimeter lang worden, uitzetten én zelfs de clitoris kan groter worden. Wow, het is dus niet enkel de penis die groeit! Natuurlijk kunnen deze afmetingen verschillen van persoon tot persoon, want niemand is hetzelfde én de vagina is ‘rekbaar’.

3. Nee, na de seks blijft ze niet in die uitgerekte toestand.

Als je vriend een gigantische penis heeft, hoef je je geen zorgen te maken dat je opeens een extra grote vagina zou hebben. De opening kan dan misschien wel extreem uitrekken, toch blijft het niet zo. Je vagina zal haar normale vorm en grootte weer aannemen. No worries!

4. De wand van de vagina heeft plooien.

De wand van een vagina kan je vergelijken met een plooirokje. Op die manier kan jouw vrouwelijk lichaamsdeel tampons, vingers en een penis ‘ontvangen’. De plooien van je huid zetten namelijk met 1,25 tot 5 centimeter uit. En dat maakt haar net zo flexibel!

5. Elke vagina kan er anders uitzien.

Zoals we eerder al zeiden, geeft porno een héél verkeerd beeld over hoe een vagina eruit ‘moet’ zien. Dit zorgt ervoor dat heel wat vrouwen onzeker zijn over hun schaamlippen. Toch is dat helemaal niet nodig. Een vulva is er namelijk in alle kleuren, vormen en maten.

6. Een vagina is zelfreinigend.

Je lady parts wassen met zeep is dus niet nodig en is zelfs slecht! Zeep kan namelijk de pH-waarde van je vagina aantasten, waardoor infecties kunnen ontstaan. Het beste is dus nog steeds wassen met lauw water.

7. Het is een lichaamsdeel dat je kan trainen.

Net zoals bij gewone fitness waarbij je je armen en benen traint, kan je ook je vagina ‘in vorm’ brengen. En dat bedoelen we niet letterlijk. Door dezelfde beweging te doen, als wanneer je het plassen zou ophouden, trek je je bekkenbodemspieren samen. Dit zorgt ervoor dat je een stevigere grip krijgt met je vagina en gemakkelijker je hoogtepunt bereikt.

8. Ook vrouwen kunnen een erectie krijgen.

Net als de penis, kan de clitoris ‘een stijve krijgen’. Bij opwinding stroomt er bloed naartoe, waardoor ze groter wordt.

9. Een vaginale scheet laten is héél normaal.

Tijdens de seks heb je vast en zeker wel al eens een vaginaal scheetje gelaten, wat een rood hoofd tot gevolg had waarschijnlijk. Toch heb je niets om je over te schamen! Het is namelijk de normaalste zaak ter wereld. Daarbij ruik je het ook helemaal niet en heeft het ook niets te maken met een echte scheet. Tijdens de seks kan je vagina zich tijdens bepaalde standjes, bijvoorbeeld op zijn hondjes, vullen met lucht die daarna weer ontsnapt.

10. De geur van je vagina verandert van moment tot moment.

Je hebt vast wel al gemerkt dat je vagina niet altijd hetzelfde ruikt. De geur hangt namelijk af van wat je hebt gedaan. Als je bijvoorbeeld net uit de douche komt, is de kans groot dat je helemaal niets ruikt. Als je bent gaan sporten, zal je iets helemaal anders ruiken door het zweten. Ook tijdens je menstruatie is er een andere geur aanwezig. Geen zorgen dus, zolang het geen stinkende visgeur is, ben je oké!

11. Er bestaan meer dan duizend bijnamen voor.

Foef, preut, vajayjay, punani, mossel, muis, mimi… Je hebt er vast wel al een paar van de honderden gehoord of gebruikt.

12. Je kan als meisje ook ejaculeren.

Het is niet enkel bij de mannen dat er vocht vrijkomt bij het klaarkomen. Er bestaan ook vrouwen die kunnen ejaculeren wanneer ze een intens orgasme hebben. Het fenomeen wordt ook wel ‘squirten’ genoemd.

13. Je vagina krijgt ook rimpels.

Wanneer je 50 jaar bent, zal niet alleen je gezicht rimpels krijgen. Ook aan je vagina zal je kunnen zien dat je op leeftijd bent.

14. Je tampon kan niet zomaar verdwijnen daarbinnen.

Je bent vast wel al eens bang geweest om je tampon kwijt te geraken in je vagina. Geen zorgen, dat is niet mogelijk! Het is niet mogelijk om een voorwerp zomaar te verliezen daar vanbinnen. Het is geen oneindige opening. Hij kan misschien wel wat dieper zitten dan eerst, maar als je goed voelt, zou je hem terug moeten vinden.

15. Niet elke vrouw is geboren met een maagdenvlies.

In tegenstelling tot wat over het algemeen gedacht wordt, heeft niet elke vrouw een hymen. Ook verschilt elk maagdenvlies van dikte en grootte. Je kan dus niet checken of iemand maagd is aan de hand van een maagdenvlies.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.