Home Life TIP: met de gratis app ‘Waddist?’ kan je online jouw stem laten...

TIP: met de gratis app ‘Waddist?’ kan je online jouw stem laten horen

Het platform is geschikt voor jongeren van 12 tot 30 jaar.

waddist
© Charlotte May via Pexels

Na acties zoals het lied ‘Niet Alleen’, de YouTubereeks ‘Donkere Gedachten’, de campagne ‘f*ck 69’ en het spel Lockdown Minds is er nu nog een broodnodig initiatief dat jongeren moet ondersteunen in deze moeilijke tijden. De Ambrassade en de Arteveldehogeschool lanceren een gratis app ‘Waddist?’ waar jij je stem kan laten horen.

Terwijl we net in tijden als deze met z’n allen samen zouden moeten werken, lijkt het er wel op dat de coronacrisis ervoor heeft gezorgd dat generaties zich tegen elkaar keren. Sociale media maken het ook gemakkelijker om haatvolle berichten en geklaag te posten. Toch mogen we niet vergeten dat dit mensen kan kwetsen. Zeker als jongeren zich hierdoor niet gehoord voelen, zoals uit onderstaande video blijkt.

Uiteraard zijn er ook mensen en organisaties die de mentale gezondheid (van jongeren) hoog in het vaandel dragen en naar hen willen luisteren. Daar zijn jeugdorganisatie De Ambrassade en de Arteveldehogeschool mooie voorbeelden van. Zij lanceren de app ‘Waddist?’ om na te gaan waar jongeren zoal mee bezig zijn. Elke dag zullen er drie meerkeuzevragen – actueel, luchtig en diepgaand – gesteld worden over verschillende thema’s zoals sociale media, seksualiteit en mentaal welzijn waarop jij anoniem kan antwoorden.

Zo klinken de vragen/stellingen/dilemma’s van vandaag:

  • Ben je in deze coronaperiode al in aanraking gekomen met de politie?
  • Ik vind het moeilijk om te praten met mijn crush.
  • Dilemma! Wat zou jij doen? Je moét kiezen: 1 keer het water van het wc-borstelbakje opdrinken of een jaar een stinkende adem hebben.

Tip van de dag

Nadat je de vragen hebt beantwoord, zie je in procenten wat de andere jongeren hebben geantwoord op de vragen van de dag ervoor, krijg je dagelijks een tip die wordt gegeven door het Vlaamse jeugdplatform WAT WAT, kan je badges verzamelen door actief te zijn op de app en kan je zo de kleuren veranderen en krijg je een overzicht van infolijnen voor jongeren. Tenslotte kan je ook zelf vragen, tips en/of suggesties insturen die dan misschien wel door de andere Waddisters worden beantwoord of gelezen.

‘Waddist?’ is bedoeld voor jongeren van twaalf tot dertig jaar en is vanaf nu gratis te downloaden voor iOS en Android. Om de app te kunnen gebruiken, moet je eerst een account aanmaken. Geen zorgen: niemand kan je antwoorden zien, ook de makers niet! Het is dus volledig anoniem.

Waarom deze app nu zo belangrijk is voor jongeren? Op de website Arteveldehogeschool luidt de uitleg als volgt: ‘Door de dagelijkse antwoorden genereert Waddist een uitgebreide database aan uitspraken en cijfers over jongeren, door jongeren. De resultaten worden gedeeld met pers, beleidsmakers, jeugdorganisaties en andere middenveldorganisaties, onderzoekers en jongeren zelf om zo veel mogelijk impact te maken.’ Het is dus een goede manier om jouw stem te laten horen!

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Waddist (@waddist.app)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.